Türkiye-AB zirvesinde Türkiye’ye fazla taviz verildiği görüşünü savunan  Alman politikacılar, büyük vaatlerden kaçınılması çağrısında bulundu.

CSU, AB üyeliğine de vize serbestisine de karşı

Passauer Neuen Presse gazetesine konuşan Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Sekreteri Andreas Scheuer de, AB’nin pazarlık gücünün son aylarda birlik içerisinde yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle azaldığına dikkat çekti. “Türkiye sanki bir pazardaymış gibi yeni talepler ortaya koyarak, AB’nin ödeyeceği bedeli arttırdı” diyen Scheuer, “CSU, Türkiye’nin AB üyeliğine ve Türk vatandaşlarına sınırsız vize serbestisi verilmesine karşı” ifadelerini kullandı.

Vize serbestisi kurallara bağlanmalı

Augsburger Allgemeinen gazetesine konuşan Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt (CSU) ise ,”Ben vize kolaylığı ve AB üyelik sürecinin hızlandırılmasına eleştirel yaklaşıyorum” dedi. Türkiye’nin istediği vize serbestisinin açık kurallarla belirlenmesi, sınırlandırılması ve kontrol edilmesi gerektiğini kaydeden Alexander Dobrindt, “Aksi takdirde vize serbestisi yeni yasadışı göç için zemin oluşturur” ifadelerini kullandı.

Sığınmacı sorunu ile Türkiye’nin AB üyeliği farklı konular

Rheinische Post gazetesine açıklamalarda bulunan Saksonya Anhalt Başbakanı Reiner Haseloff (CDU), sığınmacı krizinin çözümü ile Türkiye’nin AB üyeliğinin birbirinden tamamen farklı konular olduğunu söyledi. Haseloff,”Türkiye’nin fiyatı yükseltmesine karşı dikkatli olmalıyız” dedi.

Türkiye bizimle oynuyor

Rheinische Post gazetesine konuşan Almanya İçişleri eski Bakanı Hans-Peter Friedrich (CSU), zirvede Türkiye’nin tutumunu eleştirdi. Friedrich, ”Türkiye bizimle kedinin fareyle oynadığı gibi oynuyor” dedi.  

AB, şantaja boyun eğiyor

Deutschlandfunk’a konuşan Sol Parti milletvekili Jan van Aken ise, AB’nin Türkiye’nin şantajına izin verdiğini savundu. Aken, Türkiye’nin AB’yi Bulgaristan üzerinden sığınmacıların gönderilmesiyle tehdit ettiğini ileri süren Aken, AB’nin bu nedenle Türkiye’deki basın ve insan hakları ihlallerine göz yumduğunu öne sürdü.

Basın özgürlüğü açıkça ifade edildi

Zirve öncesi ve sırasında Türkiye’de yaşanan basın özgürlüğü ve insan hakları ihlallerinin açık ve  net olarak dile getirildiğini kaydeden Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Ruhr Nachrichten’e verdiği demeçte, sığınmacı krizinden bağımsız olarak, Türkiye’ye medya özgürlüğü ve insan hakları konusunda taviz (indirim) verilmeyeceğini söyledi.

Türkiye AB’ye ait

CDU Dış Politika uzmanı Ruprecht Polenz ise Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdi. Neuen Osnabrücker Zeitung gazetesine konuşan Polenz, “Türkiye’nin AB için stratejik bir önemi var ve Türkiye AB’ye aittir” dedi. Türkiye’nin sığınmacı krizinin çözümünde gündeme getirdiği üyelik sürecinin hızlandırılması talebini haklı bulduğunu kaydeden Polenz, Türkiye’nin 1999 yılından bu tarafa aday ülke statüsünde olduğuna vurgu yaptı.