Frankfurter Allgemeine ZeitungTürkiye'nin Suriye ve Irak'taki askeri operasyonlarının vahim sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

"2014 yılında Sincar'daki Ezidileri IŞİD'den kurtaran PKK, Türkiye'ye gerekçe yaratmamak için harekâttan önce bölgeden çekilmişti. Ancak Afrin'den sonra Irak'ın kuzeyinde de Türk bayrağı dalgalanıyor. Türkiye'nin müdahalesini toprak bütünlüğünün ihlali olarak değerlendiren Irak hükümeti ise orduyu seferber etti. Türkiye'nin sınır ötesi askeri müdahaleleri ateşle oynamak anlamına gelir. Türkiye Ege adaları üzerinde hak iddia etmekle de saldırgan bir tutum izlemiş oluyor. Görünürlerde ise Türkiye'ye haddini bildirecek kimse yok."

Nürnberger Zeitung Varna'daki Avrupa Birliği–Türkiye zirvesinden uzlaşma çıkmasının zaten beklenmediğini belirttiği yorumunda Avrupa'nın Türkiye'nin politikalarını etkileme imkânlarının sınırlı olduğunu vurguluyor:

"Batı ve özellikle de Avrupa Birliği'nin Varna zirvesindeki baskı gücü ve argümanları oldukça zayıftı. Yeşiller Partisi'nden Claudia Roth haklı olarak Türkiye ile varılan mülteci geri kabul anlaşmasının feshedilmesini, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ise tam üyelik müzakerelerine son verilmesini talep ediyor. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı her iki talebi de Avrupa Birliği'ne karşı silah olarak kullanmakta tereddüt etmeyecektir." (Deutsche Welle)