Aralarında, Ermeni, Asuri, Süryani, Ezidi ve Rum Ortodoks Cemaati ile Demokratik Güç Birliği Platformu üyelerinin destek verdiği 'Ermeni Soykırımını 100. Yılında Anma' yürüyüşüne, 400'e yakın gösterici katıldı.

Yürüyüş sonrası "Soykırımı 100. Yılında Anma" etkinliği, kentin merkezindeki tanınmış St.Petri kilisesinde yapılan dini tören ve konuşmalarla ile akşam devam etti.



'ERMENİ SOYKIRIMI KABUL EDİLSİN' TALEBİYLE GÖSTERİ YAPILDI

Dammtor parkında başlayan anma yürüyüşü, Hamburg Türkiye Başkonsolosluğu önünde devam etti.






Konsolosluk önünde 1915 olaylarında yaşanan tehcir esnasında öldürülenlerin anısına mumlar yakılarak siyah çelenk bırakıldı. Yürüyüşte gösterinin en önünde ellerinde kılıç olan fesli Osmanlı askerleriyle, yüzleri kanla boyalı beyaz önlük giymiş (kefeni temsilen), zorla "ölüm yolculuğuna çıkan" çocukların sessiz ve çaresiz yürüyüşü, katılımcılara duygusal anlar yaşattı. 



Almanca dağıtılan bildirilerde "Bugün 1915-1918 yılları arasında 500 bin Asuri ve Süryani, 300 bin Rum ile 1,5 milyon Ermeni vatandaşının Osmanlı İmparatorluğu tarafından planlı bir organize sonucu soykırıma uğratılmasının 100. Yılını anıyoruz" denildi.



'ERDOĞAN İNKARDAN VAZGEÇ, MERKEL UYAN'

Sosyal Demokrat Parti (SPD) eyalet milletvekili Aziz Aygün'ün konuşması sonrası başlayan yürüyüşte, çoğunluğu gençler tarafında taşınan onlarca döviz de, "Erdoğan, yeter artık inkardan vazgeç. Merkel, uyan!", " Hiçbir zaman soykırım yaşanmasın", " 1915 yılındaki soykırımın tanınması, uzlaşmanın başlngıcıdır" ile " Hıristiyanların takibatı ve tehcirine son verilsin" sözleri dikkat çekti.



AB'ye üye olmak isteyen bir Türkiye'nin, Osmanlıların son döneminde yapılmış 'Ermeni Soykırımı insanlık suçunu' kabul ederek tarihiyle yüzleşmesi gerektiği dile getirildi

SOL PARTİ VEKİLİ SCHNEİDER: TÜRKİYE TARİHİYLE YÜZLEŞMELİDİR



Güzel bir bahar havasında devam eden gösteri esnasında, Sol Parti'nin iki dönemdir milletvekili ve parlamento iç politika sözcüsü Christiana Schneider ile çeşitli kereler Rojawa'ya gitmiş eyalet parlamentoso yeni vekili, Martin Dolze ve Sol Parti Parlamento Grubu Eş Başkanı Cansu Özdemir günün önemi üzerine konuşmalar yaptılar.



"Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan insanlık suçu Ermeni Soykırımı'nın Türkiye tarafından hâlâ inkâr edilmesinde Almanya'nın da suç ortaklığı vardır"
diyen Sol Parti'nin tecrübeli ismi Christiana Schneider'in, "Soykırım Türkiye tarafından koşulsuz tanınmalı ve tarihi gerçeklerle yüzleşilmelidir" sözleri güne damgasını vurdu.  



ST. PETRİ KİLİSESİNDE SİYASET VE DİNİ ÇEVRELERDEN KONUŞMACILAR VARDI

Eyalet Parlamentosuna 200 m. uzaklıktaki şehrin tanınmış St. Petri kilisesinde akşam düzenlenen anma etkinliği ile devam etti.



Abut Can
ve Toros Sarian'ın girişimleriyle yapılan anma töreninde dini, siyasi, bilim ve sanat çevrelerinden birçok tanınmış kişi konuşma yaptı. Program akışında aralarında CDU Hamburg eyalet vekili Markus Weinberg, Ezidi Akademisyenler Toplumu'ndan Şefik Tagay, Politik Eğitim Merkezi Şefi  Dr. Sabine Bamberger-Stemmen, Hıristiyan ve Evangelist kilise yetkilileri ile sanatçı Leman Stehn sahne aldı. 



Hamburg Hıristiyan Kiliseler Çalışma Grubu, Avrupa Ermeni Konseyi, Suriye Ortodoks Toplumu, Ezidi Akademisyenler, Pontoslu Yunanların Avrupa'daki Çatı Dernekleri, Demokratik Güç Birliği ile Mor Gabriel kilisesi ve Hamburg Eyaleti Politik Eğitim Merkezi'nin desteğiyle yapılan anmaya yoğun katılım dikkat çekti. Kilise tamamen doldu. Çoğu katılımcı ayakta kaldı. Programin bugün eyalet parlamentosunda Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) fraksiyonunun organizesiyle yapılacak bir başka etkinlikle devam edeceği açıklandı.