Brüksel'de biraraya gelen AB Dışişleri Bakanları Türkiye'yle müzakereler konusunda henüz ortak bir karara varamazken Cumhurbaşkanı Erdoğan AB'nin Türkiye'ye karşı tutumuna ilişkin sert açıklamalarda bulundu.

Milli Tarım Projesi toplantısında konuşan Erdoğan, AB'nin Türkiye'ye verdiği sözleri tutmadığını söyleyerek müzakerelere ilişkin kararı referanduma götürmeyi teklif etti. Erdoğan, Avrupalı yetkililerden gelen müzakerelerin durdurulması çağrılarını eleştirerek, "Geç kaldınız, hemen kararınızı verin. Bak, sayın başbakan burada, bakanlar burada. Ben Cumhurbaşkanı olarak diyorum ki yıl sonuna kadar sabredelim, ondan sonra millete gidelim'' dedi.

Cumhurbaşkanı, İngiltere'nin de referanduma gittiğini ve birlikten çıkmaya halk iradesiyle karar verdiğini hatırlattı.

Yaptırım tartışmalarına sert tepki

AB Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un Türkiye'deki mevcut durumun devam etmesi halinde yaptırımların gündeme gelebileceği yönündeki açıklamalarına cevaben Erdoğan, ‘'Nesin sen? Türkiye adına ne zamandan beri karar verme yetkisine sahip oldun? Sen daha Türkiye'yi tanımamışsın. Şu terbiyesize bak ‘Yaptırım uygularız' diyor, senin her yerin yaptırım olsa ne yazar?'' ifadelerini kullandı.

''Milletin kaderi Avrupa'nın değil bizim elimizde''

Erdoğan, AB içindeki ‘'idam cezası geri getirilirse müzakereler durdurulabilir'' tartışmalarına da değinerek Batı'ya tepki gösterdi ve ‘'Türkiye'nin kaderinin yine ancak millet tarafından belirlenebileceğini'' söyledi. Erdoğan, ‘'Sen veya siz nasıl olur da Türkiye hakkında karar verirsiniz? Türkiye'yi tanımamışsınız, çevirdiğiniz fırıldaklar Türkiye adına değil. Bu millet kendi kararını kendi verir, kendi göbeğini kendi keser. Avrupa Birliği Parlamentosu'ndaki terör örgütleri temsilcilerini temizleyin. O zaman görün‘‘ diye konuştu.

Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta mültecilere verdiği destekle yaptığı harcamanın 15 milyar dolara ulaştığını söyleyen Erdoğan, AB'nin ise Türkiye'ye verdiği sözleri tutmadığını ifade etti. Cumhurbaşkanı ayrıca PKK'nın da Avrupa'da destek bulduğunu öne sürdü. DW , SÖ/BK