CNN haber kanalına özel bir röportaj veren Erdoğan, darbe girişimini 'vatana ihanet suçu' olarak tanımlarken, meydanlardaki idam talebinin de hükümet tarafından geri çevrilemeyeceğini kaydetti:

"Burada bir vatana ihanet suçu var sizin bu talebinizi hükümetimiz asla reddetmez. Ama bunun anayasal bir karara dönüşmesi nerede olacaktır? Parlamentoda olacaktır. Dolayısıyla parlamentoda liderler bunu görüşmek suretiyle gündemlerine almaları halinde ben Cumhurbaşkanı olarak parlamentodan çıkacak böyle bir kararı onaylarım."

Darbe girişiminin ardından düzenlenen mitinglerde kalabalıklardan 'idam isteriz' tezahüratları yükseliyor. Başbakan Binali Yıldırım Pazar gecesi Ankara'daki Kızılay meydanında da yapılan tezahüratlara 'Mesajınızı aldık' diyerek yanıt vermişti.



Gülen için iade başvurusu yakında

Erdoğan, Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesi için ABD'ye resmi başvurunun da birkaç gün içinde yapıldacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı CNN'e verdiği röportajın ardındansa İstanbul'da Kısıklı'daki konutu yakınlarında bir miting düzenledi.

İdam konusundaki açıklamalarını mitingde de yineleyen Erdoğan, "Gencecik yavrularımız şehit edildi. Biz buna sessiz kalırsak bunun hesabını öbür dünyada veremeyiz" dedi.

'Çarşamba günü önemli bir kararı açıklayacağız'

İdam cezasının ABD'de ve Rusya'da da olduğunu söyleyen Erdoğan, sadece AB üyesi ülkelerde idamın olmadığını ifade etti. Cumhurbaşkanı, idam cezasının kaldırılması yönünde atılan imzaların geri alınabileceğini de vurguladı, 'Bunlar değiştirilemez hükümler değil' dedi.

Erdoğan Çarşamba günü önce Milli Güvenlik Kurulu'nu, ardından da Bakanlar Kurulu'nu toplayacağını ifade etti ve ardından da önemli bir kararı açıklayacağını söyledi:

"Bir süreci inşallah farklı bir şekilde başlatacağız… Zamanla yarışıyoruz. Süratle karar alıp süratle neticeye varmamız gerek... İnlerine gireceğiz diye bir sözüm var ya şimdi toptan inlerine gireceğiz."

Adalet Bakanlığı'nın Fethullah Gülen'in iade talebiyle ilgili dosyayı hazırladığını da ifade eden Cumhurbaşkanı, Gülen'le röportaj yapan uluslararası medyayı eleştirdi.

"Ey medya ABD'de çifte kuleler yıkıldığı zaman gidip de Bin Ladin'le bir röpotaj yapılsa buna nasıl bakardınız? Olumlu bakar mıydınız?"

Erdoğan, CNN röportajının ardından her gün bir uluslararası medya kuruluşuna röportaj vereceğini de söyledi ve "Bunların anlatılması lazım" dedi.

'Taksim camisinin projesi hazır'

Erdoğan, Kısıklı'daki konuşmasında Taksim meydanına dair projeleri de anlattı.

Topçu kışlasının aslına uygun biçimde yapılacağını bir kez daha vurgulayan Cumhurbaşkanı, "İsteseler de istemeseler de tarihine uygun olarak yapılacak. Orada ne yapacağız biliyor musunuz? Bir tarih müzesi yapacağız. Bir şehir müzesi yapacağız" dedi.

Atatürk Kültür Merkezi'nin yerine Türkiye'nin ilk opera binasının inşa edileceğini ifade eden Erdoğan, Taksim Meydanı'ndaki tarihi maksemin arkasına da Taksim camisinin yapılacağını söyledi ve caminin projesinin hazır olduğunu ifade etti.(BBC)