Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "Yeni bir darbe girişimi mümkün ama kolay olmaz. Bu kez çok daha fazla teyakkuzdayız" diye konuştu. Erdoğan yakında orduda yeni bir yapılanmaya gidileceğini belirtti.


Erdoğan, darbe girişiminin önceden haber alınamamasıyla ilgili olarak "İstihbaratta önemli boşluklar ve eksiklikler olduğu açıktır. Bunu saklamaya veya reddetmeye çalışmaya gerek yok. Bunu MİT Müsteşarı'na da söyledim" diye konuştu.

"OHAL'i üç ay daha uzatmak için bir mani yok"

Cumhurbaşkanı dün parlamentodan geçen olağanüstü hal (OHAL) uygulamasına ilişkin de üç aylık süre içerisinde yoğun bir çalışma yapılacağını kaydetti. Halkın endişeye kapılmamasını belirten Erdoğan uygulamanın demokratik kurumların sağlıklı çalışması için olduğunu söyledi.

Erdoğan gerekirse “OHAL'i üç ay daha uzatmak içi bir mani yok” diye konuştu.

15 Temmuz "Şehitleri Anma Günü" ilan edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan perşembe akşamı Beştepe’de Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile birlikte yaptığı açıklamada da darbeye karşı durarak hayatını kaybedenleri anmak için 15 Temmuz’un "Şehitleri Anma Günü" ilan edildiğini duyurdu. Erdoğan açıklamasında "Gelecek nesiller siviliyle, polisiyle, askeriyle 15 Temmuz demokrasi direnişinin tüm kahramanlarını asla unutmayacaktır. 15 Temmuz tarihini her yıl Şehitlerimizi Anma Günü olarak ilan ettiğimizi de bu vesileyle sizlerle paylaşmak istiyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı perşembe günü yaptığı açıklamada “246 şehidimiz, 2185 yaralımız var” diye konuştu. Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 10 bin 410 kişi gözaltına alındığını, 4 bin 60 kişinin tutuklandığını bildirdi.

Erdoğan, konuşmasının devamında halktan meydanlardaki demokrasi nöbetini bir süre daha sürdürmesini de istedi.

Binlerce kişi Boğaziçi Köprüsü’nde

Bununla birlikte darbe girşimine tepki gösteren binlerce kişi perşembe akşamı Boğaziçi Köprüsü’nde toplandı. Milli İrade Platformu'nun çağrısı ile toplanan vatandaşlar 'darbeye hayır' sloganları attı. Protesto nedeniyle Boğaziçi Köprüsü bir süre trafiğe kapatıldı. DW/AP/AFP/REUTERS, BD/BÖ