Rheinische Post gazetesinin bildirdiğine göre, eyalet içişleri bakanlığı Köln’de gençleri radikal İslami gruplardan korumaya yönelik yürütülen “Wegweiser” projesindeki crdi.

Gazete, CDU eyalet milletvekili Peter Biesenbach’ın soru önergesine yanıt veren NRW İçişleri Bakanı Ralf Jäger’in (SPD), “tarafların sözleşmenin feshine oybirliği ile karar verdiği” yanıtını ilettiğini yazdı. Kararın ardından, DİTİB’in okullarda din dersi verilmesi konusunda yürüttüğü çalışmanın da tehlikeye girdiği yorumları yapıldı.



“Şehitlik” tartışması işbirliğini bitirdi

Habere göre, DİTİB’in bir kitapçıkta şehitlik makamını övmesi üzerine İçişleri Bakanlığı DİTİB’den açıklama talep etti. DİTİB’in açıklamasını projenin yürütülmesi için gerekli olan tarafsızlık açısından yeterli bulmayan bakanlık, proje ortaklığının sonlandırılmasına karar verdi.



Konu hakkında konuşan DİTİB NRW Eyalet Birliği Yönetim Kurulu üyesi Dr. Zekeriya Altuğ, projedeki işbirliğinin karşılıklı olarak sonlandırıldığını doğruladı. Zekeriya Altuğ, şehitlik konusunun bahane olarak öne sürüldüğünü, genel siyasi atmosferin ortaklığın bitirilmesinde etkili olduğunu söyledi.

Altuğ, din dersleri konusunda işbirliğinin ise sürdüğünü söyledi. Din dersleri konusunda tam tersi bir atmosfer içerisinde çalışmaların olumlu yönde ilerlediğini ifade eden Altuğ, “Bu noktada bizim açımızdan bir sıkıntı yok. Bakanlık yetkilileriyle Salı günü görüştük, öyle olumsuz bir hava yoktu. İki konunun birbiriyle bir ilişkisi yok zaten. Din dersi uzun vadeli bir çalışma” dedi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında düzenlenen Köln mitinginin ardından DİTİB’e “Türkiye’den yönetildiği ve Erdoğan’ın Almanya’daki kolu” olduğu eleştirileri getirilmişti. NRW Başbakanı Hannelore Kraft (SPD) da, mitingin ardından DİTİB’in konumunun tartışmalı olduğu yönünde açıklamada bulunmuştu.