İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, 27 Eylül'e kadar Ankara’da üst düzey temaslarda bulunacak. Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile ikili görüşme yapacak olan Johnson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından da kabul edilecek.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından ziyarete ilişkin yapılan açıklamada, Johnson'un beraberindeki heyet ile yapacağı ziyaretin amacının 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Birleşik Krallık hükümetinin Türkiye ile dayanışmasını göstermek olduğu kaydedildi. Temaslarda ikili ilişkilerin yanı sıra güncel ve uluslararası konuların da ele alınacağı belirtildi.  Johnson ayrıca darbe girişimi sırasında bombalanan TBMM binasını ziyaret edecek.

Boris Johnson, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren şiir yarışmasında birinci seçilmişti

Erdoğan'a hakaret yarışmasında birincilik

Brexit referandumunun ardından İngiltere'de yeni kurulan hükümette sürpriz bir biçimde Dışişleri Bakanlığı görevine atanan Johnson, gafları ile ünlü bir politikacı. Johnson'ın, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı hakaret içerikli şiir yarışmasına katılmışlığı bile var. Johnson, görevine başlamadan iki ay önce, mayıs ayında Erdoğan hakkında televizyonda hakaret içerikli şiir okuyan Alman komedyen Jan Böhmermann'a destek için İngiliz Spectator dergisinin düzenlediği yarışmada birinci olmuştu.

Johnson şiir yarışmasından bir ay önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı "Türkiye'de ifade özgürlüğünü bastırmakla” suçlamıştı. İngiltere Dışişleri Bakanı geçen yıl kasım ayında ise PKK'ya olan sempatisinden bahsetmişti.

Başbakan Binali Yıldırım, Johnson'un Dışişleri Bakanlığı görevine atanmasının ardından BBC'ye yaptığı açıklamada, Brexit kampanyasının sona erdiğine değinmiş ve Johnson için "Allah ıslah etsin. İnşallah bundan sonra bir yanlış içerisinde olmaz. Türklerin gönlünü kazanmanın gayreti içerisinde olur” diye konuşmuştu.

Boris Johnson, linç edilerek öldürülen Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dâhiliye Nazırı Ali Kemal'in öz torunu Stanley Johnson'ın oğlu. DW/dpa, BD/BK