Alman komedyen Jan Böhmermann, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davanın durdurulmasının ardından bir açıklama yaparak, memnuniyetini dile getirdi. Böhmermann'ın açıklaması basında yorumlanan konular arasında yer alıyor. Die Welt gazetesinin yorumu şöyle;

"Jan Böhmermann’ın Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı konu alan alaycı şiiri, kabarenin en parlak örneği sayılmaz. Ancak Böhmermann’ın hicivin kalitesinin hiçbir zaman önemi yoktu. Erdoğan ile olan kavgada konu, sözün, mizahın ve hatta bir kabaretistin seviyesiz olabilme özgürlüğüydü. İroni ve mizahın eksik olduğu yerde rahatlık da yoktur. Rahatlığın olmadığı yerde kelimelerin ve hareketlerin rekabeti yasaklanmıştır. Ancak bu yarışma demokratik bir devletin nabız atışı ve politikasının oluştuğu yerdir. Türkiye’de ise Erdoğan sadece başkomutan olarak emir verip politikayı feshetmeye çalışıyor."

Mannheimer Morgen gazetesinin aynı konuya dair yorumu ise şöyle;

"Başbakan Merkel, şiiri ‘kasıtlı olarak incitici’ değerlendirmesiyle bir açıdan yargının kararından önce davrandı. Sonradan bunun bir hata olduğunu itiraf ettiyse de, Almanya’daki sanat ve basın özgürlüğünün ne durumda olduğu konusundaki kaygılar zaten ortadaydı. Yargıtay bu kaygıları şimdilik çok şükür ortadan kaldırdı. Bu dava devam etse de, Erdoğan’a verilen sinyal net: Almanya Başbakanı’nı baskı altına alabilir ancak Alman hukuk devletini es geçemez." (DW)