Seçimler öncesi ve sonrası, SPD'li Belediye Başkanı Olaf Scholz, Yeşiller Partisi ile koalisyon kurmak istediğini açıkladı.

Almanya'nın Hamburg eyaletinde Pazar günü yapılan eyalet seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti (SPD) en güçlü parti olarak çıktı. 15 Şubat seçimlerinde ökö partisi (ekoloji) olarak tanımlanan ve çevre ağırlıklı projeleri öne çıkartan Yeşillerin, yüzde 12,2 oranında oy alması eyalet bazında SPD ile Yeşiller arasında büyük koalisyon hükümeti tartışmalarını başlattı.

EKONOMİ ÇEVRELERİNDEN BÜYÜK KOALİSYON ÖNERİSNE İLK TEPKİ

Haberde büyük ve orta ölçekli ekonomi çevrelerinden SPD-Yeşil koalisyon hükümetine yüzde 19 oranında, SPD-FDP arasındaki olası büyük koalisyon önerisine ise yüzde 63 oranında onay çıktığı belirtildi. Eğitim, Yüksek Öğrenim Politikası, Ekonomi, Ulaşım, Trafik ve Bütçe gibi konuların dikkate alınarak oy verildiği açıklandı.


15 ŞUBAT HAMBURG SEÇİMLERİNİN EN BÜYÜK KAYBEDENİ CDU

Başbakan Angela Merkel'in liderliğini yaptığı yüzde 15.9 oranında oy alan Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi, hezimete uğradı. Oyların yüzde 45,7'sini SPD toplarken, Yeşiller yüzde 12.2, Sol Parti ise yüzde 8.5 oranına yükselerek geçen seçimlere göre iki puan daha fazla oy aldı.

Alman medyası, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 7,4 ile yeniden eyalet meclisine girmeyi başardığı Hamburg seçimlerinde Euro karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi’nin de yüzde 6.1 ile barajı aşarak ilk kez Hamburg eyalet meclisine girdiğine dikkat çekti. Merkel, hezimetin nedenlerini bulma ve oy oranını yeniden arttırmak için neler yapılacağını tespit etmek amacıyla talimat verdi. Seçimin galibi SPD de seçim sonuçlarından çok memnun olmadı 2011'de yapılan seçimlerde yüzde 48.4 oy alan SPD’nin, yüzde 45.7'ye gerilediği kaydedildi. Başbakan Merkel'in partisi CDU'nun seçimin en büyük kaybedeni olduğu aktarılarak, 2001'deki seçimde oy oranı yüzde 21 olan CDU, Hamburg seçimlerinde yüzde 15.9'a gerilediği ifade edildi.