İtalya'da San Remo'da kaldığı otelde Türkiye'nin isteği doğrultusunda hakkında İnterpol tarafından kırmızı bültenle arama emri olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan ve daha sonra hakkında iade edilemez kararı çıkarılan Ali Ekber Düzova gözaltına alınmasının kendisi için sürpriz olmadığını söyledi.

Cenova yerel mahkemesi tarafından Türkiye'ye sınırdışı edilmemesi yönünde karar verilen Malatya Arguvan doğumlu işadamı Ali Ekber Düzova (45) yaşananları şu şekilde aktardı: „ Benim hem Türk hem de Alman pasaportum var. On beş yıldan beri de Almanya'nın Hamburg kentinde yaşıyorum. İstanbul'da Bayrampaşa Cezaevi'nde kalmıştım. Hakkımda idam cezası vardı ve cezaevinde güvenlik güçleri tarafından vurulmuştum. Eski CMUK kararıyla altı aylığına serbest bırakılmıştım. O arada Almanya'ya sığındım. O günden bu yana da aktif siyasetten çekildim“ dedi.

GÖZALTINA ALINMAM SÜRPRİZ OLMADI

Düzova konuşmasını şöyle sürdürdü: „Türkiye'de aktif siyasi geçmişimden dolayı İtalya'da gözaltına alınmam beni şaşırtmadı. Birgün bunu bekliyordum. Alman Dışişleri Bakanlığı ve Anayasayı Koruma Dairesi'nin bürokratik işlemlerinden dolayı serbest bırakıldım. Cenova'da hakim karşısına çıkmadan Türkiye'ye iade edilemeyeceğim yönünde karar verildi. Bizim gibi siyasi geçmişi olanlar üzerinden Erdoğan rejimi Avrupa'ya baskı yapmaya çalışıyor. Erdoğan hükümeti onun gibi düşünmeyen herkesi terörist ilan ediyor„

BASKILARA BOYUN EYMEYECEĞİM

Baskılara karşı boyun eymeyeceğini ifade eden Düzova „ Bu saatten sonra boyun eğmeyeceğim. Avrupa'nın her yerinde AKP ve Erdoğan'ın ajanları var. Benim gözümde AKP'ye oy veren herkes birer casus niteliğindedir. Sosyal medya üzerinden muhalif kesimin AKP trolleri tarafından ihbar edildiğini düşünüyorum. Siyasi örgütlenme içinde olan ya da sosyal medyada aktif olan herkesi Türkiye'ye gitmemeye öneriyorum. Türkiye'de tatil yapmak artık muhalif kesim için bir risk altina girdi. Kaldı ki muhalif biri olarak Türkiye turizmine katkıda bulunmak istemem“ şeklinde konuştu.

Alman Sosyal Demokrat Parti ( SPD) üyesi olduğunu ifade eden Düzova Türk vatandaşlığından çıkmak için Hamburg Konsolosluğu'na birkaç kez başvurduğunu ancak Türkiye'nin kendisini vatandaşlıktan çıkarmak istemediğine de dikkat çekti .

Düzova „ Nerde hukuk devleti varsa orda tatilimi yapmak istiyorum. Türkiye tarafından INTERPOL politik araç olarak kullanılmaktadır. Benim iltica başvurumu kabul eden ve İtalya'da da bürokratik işlemler nedeniyle aracı olan Almanya'ya teşekkür ediyorum“ dedi.

Süheyla Kaplan