Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül’ün İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı dava, ileriki bir tarihe ertelendi. Mahkeme, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

Gül ve Dündar, duruşma çıkışı basın açıklaması yaptı. Can Dündar, "Savcının bir tutuklama talebi olmadı. Henüz duruşma tarihi belli değil. Bizi başından beri yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederiz. Bu diğer gazetecilerin de davası. Yargılanan gazeteciliktir, savunulan da gazeteciliktir" dedi.

Dündar, "Tutuklanmamızı isteyenleri hayal kırıklığına uğrattık, özür dileriz" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve aynı gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül hakkında Adana'da durdurulan MİT tırlarıyla ilgili haber, fotoğraf ve görüntülerin yayınlanmasıyla ilgili davanın ilk duruşması 25 Mart'ta Çağlayan Adliyesi'nde görülmüştü.

İlk duruşmada davaya kısa süre atanan Savcı Evliya Çalışkan, iddianamede yer alan gizlilik talebinin uygulanmasını istemişti. Hâkim, savunmanın itirazlarına rağmen duruşmaların gizli yürütülmesine hükmetmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MİT avukatlarının davaya müdahil olma talepleri de kabul edilmişti.

Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül hakkında “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, cebir ve şiddet kullanarak T.C Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme” ile suçlanan gazeteciler hakkında bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İlk duruşmayı çok sayıda gazeteci, meslek örgütü temsilcisi ve yabancı diplomatlar da izlemişti. Konsolosların davayı izlemesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepkisini çekmişti.

©Deutsche Welle