Alman Die Welt gazetesi MİT’in Almanya’da Kürtler ve Gülen cemaatinin yanı sıra Alman milletvekillerini de izledikleri ve onlar hakkında bilgi topladıklarını yazdı.

Die Welt gazetesinin haberine göre Alman Federal Kriminal Dairesi ( BKA) yetkilileri Federal Meclisin dış, iç ve güvenlik politikasından sorumlu sözcüler ile ‘tehlike durumu’ ile ilgili bir araya geldiler ve milletvekillerine uyarıda bulundular. BKA’dan bir sözcü gazeteye ‘ MİT’in olası faaliyetleri üzerine parlamentoda bir konuşma gerçekleştirdik’ dedi.

Federal Kriminal Dairesi ile MİT arasında düzenli olarak birçok konuda karşılıklı istişare sağlamak üzere toplantı yapılmaktadır. Ancak geçtiğimiz yıllarda Alman güvenlik birimlerinin ‘ güven zedelemesi’ni gerekçe göstererek geleneksel toplantılarını iptal ettikleri belirtiliyor.

Almanya’da Erdoğan tarafından muhalifler olarak değerlendirilen Kürtler, Gülen hareketi MİT tarafından mercek altında. Kürtler ve Gülen cemaatine verilen ‘iltica statüsü’ Ankara’yı rahatsız etmektedir. Alman Dış İstihbarat Servisi Başkanı ( BND) Bruno Kohl geçtiğimiz aylarda Gülen cemaatine yakın kurum, kişi ve organizasyon ile ellerinde bir dosya bulunduğunu belirtmişti.

Alman basını MİT Başkanı Hakan Fidan’ın şubat ayında yapılan Münih Güvenlik Konferansı sırasında Almanya’da dış istihbarat teşkilatı BND’nin başkanı Bruno Kahl’e söz konusu liste verdiğini yazmıştı. BND Başkanı Kahl’ın da listeyi federal hükümete, Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’na, Federal Emniyet Teşkilatı ile eyaletlerdeki emniyet birimlerine gönderdiği kaydedildi. Alman basınında yer alan haberlere göre listelerin  değerlendirildiği ve fotoğrafların çoğunun gizlice, gözetleme kameraları tarafından çekildiğinin tespit edildiği belirtildi.

Almanya’da Gülen yapılanmasına yönelik casusluk iddiaları geçen aylarda da gündeme gelmişti. Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı’na yakınlığı ile bilinen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı çalışan bazı imamların Gülen yapılanması hakkında Ankara’ya istihbarat bilgileri gönderdiği iddia edilmişti. Bu iddialar üzerine Alman Federal Başsavcılığı şubat ayında soruşturma başlatmıştı.

Süheyla Kaplan /Almanya