HDP'nin eski eş başkanı Selahattin Demirtaş'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin son kararı sonrası yaptığı tahliye başvurusu reddedildi. AİHM, 20 Kasım'da açıkladığı kararında Demirtaş'ın serbest bırakılması ve tutuksuz yargılanması gerektiğine hükmetmişti. Türkiye'de günün gelişmelerini canlı anlatım sayfamızda aktarıyoruz.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 20 Kasım'da açıkladığı "Demirtaş'ın serbest nırakılması ve tutuksuz yargılanması" kararı sonrası, Demirtaş'ın avukatları yeniden tahliye talebinde bulunmuştu.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi ise bugün tahliye talebini reddetti.

HDP, mahkemenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 46. maddesi uyarınca AİHM'in kararını uygulaması gerektiğini belirtti ve kararının "açıkça Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ihlali" olduğunu ifade etti.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli'nin imzasını taşıyan açıklamadan satırbaşları şöyle:

"Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi tamamen politik nedenlerle, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yürütmenin baskısı ile bugünkü kararı almıştır. Mahkeme heyeti, aynen Demirtaş’ın ve diğer milletvekillerimizin tutuklanmalarında olduğu gibi hukuki değil siyasi nedenlerle bir karar vermiştir."

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararının kesinleşmediğini iddia etmek, ayrıca bunu Adalet Bakanlığı’na yazı yazarak sormak zaman kazanmak için atılmış akıl dışı ve hukuk dışı adımlardır. Kazanılan zamanda, Demirtaş hakkında İstinaf Mahkemesi’nde bekleyen kararın onanmasını sağlamak için yapılmış bir manevradır. Yargı bir kez daha siyaset yapmıştır, yürütme baskısı ile hareket etmiştir ve bu heyet büyük bir vebal altındadır. "