Askeri bando eşliğinde karşılanan Davutoğlu, Başbakanlık binası dışında toplanan yaklaşık 250 kişilik bir gösterici grubu tarafından 'Katil Davutoğlu, faşist AKP' sloganlarıyla protesto edildi.



MUHALİF GAZETECİLERE SORU SORMA HAKKI VERİLMEDİ

Sorular bölümünde Alman medyasından Alman Haber Ajansı Dpa ile Reuters, Türkçe medyadan ise sadece TRT ve NTV muhabirlerine söz verilirdi. Önceden başvurulmasına rağmen muhalif çizgideki basın mensuplarına söz hakkı verilmemesi dikkat çekti.



Ortak basın açıklamasında Davutoğlu, "Türkiye'nin mülteciler için bir açık hava hapishanesine dönüşmesini istemediklerini" söyledi. Merkel ise, "Rusya olmadan Suriye ihtilafı kesinlikle çözülemeyecektir. Türkiye ve Almanya dışında başka devletleri de yanımıza almak zorundayız" dedi.

Davutoğlu, Merkel'i Türkiye'ye davet etti ve önümüzdeki Mayıs ayında Türkiye'de ağırlayacaklarını söyledi.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Almanya hükümetlerinin tarih boyu müteffik olduklarını açıkladı. Türk ve Alman ekonomisinin sağlam temeller üzerinde yükseldiğini belirterek, hükümetler arası istişare toplantısı gerçekleştiren Türkiye ve Almanya'nın Berlin'de tarihi bir atım attığını söyledi. Almanya'nın sığınmacıları alarak yalnız olmadığına yer veren Davutoğlu, Merkel'e bu konuda teşekkür borçlu olduklarını açıkladı.



Davutoğlu, Mülteci krizi, Türkiye'nin ve Almanya'nın krizi değildir. Suriye'de çıkan krizin bölgeye yansımasıdır. Herkes topu bir diğerine atarsa krizin çözümü zorlaşır. İnsanlık trajedisine dönüşmeden çözülmelidir.
Bugünlerde başlayacak olan Suriye görüşmelerini mülteci krizini aşacak bir fırsat olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.

Davutoglu, "Esad rejimde oturuken hiçbir mülteci geri döneyim demez. Türkiye 2 milyon Suriyeli mülteciyi geri gönderseydi, insanları ölüme gönderen ülke olarak adı tarihe geçecekti. Küçük hesap yapanlar tarihe kötü olarak geçeceklerdir" dedi.

IŞİD TERÖRÜ KONUŞULDU

İstişare toplantısının odağında, sığınmacı krizinin kontrol altına alınması vardı. Toplantıda, IŞİD terörüyle mücadele ve PKK'ya yönelik operasyonlar da gündeme geldi.



Merkel ile Davutoğlu toplantının ardından birlikte basın açıklaması yaptı. Merkel'in açıklamasının ardından sözü alan Başbakan Davutoğlu konuşmasına Almanca başladı ve İstanbul'daki IŞİD kaynaklı terör saldırılarında ölenlerin yakınlarına başsağlığı iletti. Davutoğlu, "Almanya ve diğer dostlarımızla birlikte teröre karşı mücadelemizi devam ettireceğiz. Teröre karşı tek başına mücadele edilemez o yüzden işbirliği yapmamız gerekir" dedi.

Daha sonra konuşmasına Türkçe olarak devam eden Davutoğlu, iki ülke arasında tarihi bir adım attıklarını belirterek, birçok bakanlarıyla birlikte ortak bir kabine toplantısı şeklinde biraya geldiklerini dile getirdi. Bu dönemin yeni bir dönem olduğunu ve Türkiye-Almanya ilişkilerinin güçlendiğini ifade eden Başbakan Davutoğlu, bakanlar arasında stratejik işbirliği toplantıları ve mekanizmalar bulunduğunu kaydetti.

"Dünya ve Avrupa şartları süratle değişiyor" diyen Başbakan Davutoğlu, iki ülkenin bir yanda olumlu bir gündemi bir yanda ise karşı karşıya bulundukları riskler olduğunu söyledi. Ekonomik ilişkilere değinen Davutoğlu, yeni işbirliğiyle 37 milyar dolarlık ticaret hacmini artırmaya hazır olduklarını söyledi. Almanya'da 3 milyonu aşkın Türk'ün, Türkiye'de ise 5 milyon Almanın yıllık olarak turist olarak bulunduğunu söyledi.

IŞİD İNSANLIĞA YÖNELİK BİR TEHDİTTİR



"Terörle mücadele konusunda çok sağlam bir irademiz var" diyen Davutoğlu, iki ülkenin IŞİD, PKK, DHKP-C gibi örgütlere karşı birlikte hareket ettiklerini ifade etti. IŞİD'e karşı mücadeleye verdiği destek nedeniyle Almanya'ya teşekkür eden Davutoğlu, "IŞİD insanlığa yönelik bir tehdittir. Türkiye ve Almanya bununla Irak'ta, Suriye'de, Türkiye'de ve her yerde mücadele etmeye hazırdır" diye konuştu.

PKK'ya karşı güvenlık mensuplarının sivil halkı korudukları ve hukuk kuralları içinde mücadele yürüttüklerini söyledi.

MERKEL'E TEŞEKKÜR ETTİ

Sayın sanşölye Merkel'i Mayıs ayında Türkiye'ye davet ediyorum diyen Davutoğlu, "Zor dönemlerde aldiklari insani tavirlarla anilacak olan Merkel'in insanlık vicdanı adına tarihi bir adım attığını" açıkladı. 150 bin Suriyeli bebeğin Türkiye'de dünyaya geldiğini belirterek, "Türkiye Suriye'den gelen mültecileri bir barbar rejim ve bir barbar örgütten kaçan masumlar olarak görmektedir. Burada sayın Merkel'e bir teşekkür daha borçluyuz. Dünyada ve Avrupa'da tam bir sessizlik hakimken, Sayın Merkel, stratejik bir riskin dışında, insani bir tavır ortaya koydu" dedi.


GÜVENLİ BÖLGE OLUŞTURMAK İÇİN OLAĞANÜSTÜ ÇALIŞTIK

Suriye konusunu bütün yönleriyle ele aldıklarını söyleyen Başbakan Davutoğlu, ortak bir çözüm geliştirilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Suriye'de mültecilerin geri dönmesi şartlarını yaratacak bir siyasal değişimin yaşanması gerektiği inancında olduklarını söyleyen Davutoğlu, Suriye'nin yeniden yapılandırılması için uluslararası bir çalışmanın gerektiğini işaret etti. Türkiye'nin 4 yıldır Suriye'de güvenli bir bölge oluşturulması için olağanüstü bir kampanya yürüttüklerini dile getiren Davutoğlu, mülteci krizinin ardında bu tedbirlerin alınmamasının yattığını söyledi ve BM Güvenlik Konseyi'ni eleştirdi. Davutoğlu, "Eğer 2 sene önce Halep ile Türkiye arasındaki bölgede güvenli bölge, uçuşa yasak bölge ilan edilseydi, 2 milyon mülteciyi orada tutup yiyecek ve barınma imkanı sağlasaydık maliyeti çok daha az olurdu, çok daha az insan ölürdü. Biz bu sözümüze kulak verecek kimseyi bulamadık" şeklinde konuştu.