Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Avusturya şubesi tarafından düzenlenen  "Stratejik Derinlik ve Yükselen Türkiye" adlı konferansa katılan Davutoğlu, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un Türkiye ziyareti sırasında yaptığı açıklamalara karşı, "Eğer kaygı duyacaksak Avrupa sokaklarına nüfuz etmiş olan ırkçılıktan kaygı duyalım, İslamofobiden kaygı duyalım, kundaklanan Türk evleri dolayısıyla kaygı duyalım. Saygı görmek isteyen saygı gösterecek bize. Kimse bize ikinci sınıf Avrupalı muamelesi yapamaz" şeklinde konuştu.

UETD Avusturya şubesinin, WONDER ( Uluslararası Öğrenci Derneği ) binasındaki konferansta konuşan Dışişleri Bakanı "Vizyonu olan ve karar verebilen ülkeler yükselecek. Vizyonu olmayan ve karar vermeyen ülkeler ise düşüşe geçer." diyen Davutoğlu, " Türkiye hem stratejik vizyona sahip hem de çok cesur kararlar alabilen bu anlamda kararların gereğini yapabilen muktedir bir ülkedir. Bunun arkasındaki sır özgüven, meşruiyet ve vizyondur" görüşünü dile getirdi.

Çok sayıda vatandaşın izleyici olarak katıldığı konferansta konuşan Davutoğlu, ağırlıklı olarak Türkiye'nin son 4 yılını değerlendirdi. Gezi olayları, IMF borçlarının silinmesi ve çözüm süreci hakkındaki görüşlerini anlatan Davutoğlu salondaki gurbetçilere hitaben  "Biliyorum bazen Türkiye'deki haberleri kaygı ile izliyor olabilirsiniz. Hiç kaygı duymayın . Hakk'a ve halka hizmet için yola çıkanlar hiçbir şeyden korkmaz hiçbir zorluk karşısında eğilmezler, ezilmezler" dedi.

Davutoğlu, Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'in Türkiye ziyareti sırasında yaptığı açıklamalara ilişkin ise çok sert konuştu. "Eğer Alman Cumhurbaşkanı Türkiye'ye gelip yanlış bilgilerle 'Türkiye'nin geleceğinden kaygı duyuyorum' gibi bir söz sarf ederse biz de her Alman şehrine gider 'Neonaziler dolayısıyla, Almanya'nın geleceğinden kaygı duyuyoruz' deriz. Biz misafirperverliği ile tanınmış maruf bir milletiz, gelene her türlü ikramı yaparız. Sayın Başbakanımız da Sayın Cumhurbaşkanımız da en iyi misafirperverlikle karşıladı, iki saate yakın başbakanımızla konuşup orada ikna olduktan sonra bir misafire yakışan o millete hakkını vermektir." dedi

Davutoğlu "Her türlü misafirperverliği yaparız ama kimsenin bu milletin onur ile oynamasına izin vermeyiz. Bizim için kimse kaygı duymasın. Bu millet hiçbir zaman sömürge olmadı. Kendi kaderine her zaman sahip çıktı ve gerektiğinde sahip çıkar. Bu millet için kaygı duyacak tek merci milletin kendisidir. Başka da kimsenin ne kaygı duymaya hakkı var ne kaygıyı sözle ifade etmeye hakkı var. Eğer kaygı duyacaksak Avrupa sokaklarına nüfuz etmiş olan ırkçılıktan kaygı duyalım, İslamofobiden kaygı duyalım, kundaklanan Türk evleri dolayısıyla kaygı duyalım, duvarlarına hakaretler yazılan mescitler dolayısıyla kaygı duyalım. Saygı görmek isteyen saygı gösterecek bize ama kimse bize ikinci sınıf Avrupalı muamelesi yapamaz"

Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Davutoğlu, gurbetçilerimizin ilk defa bulundıkları ülkede oy kullanma hakkına sahip olduklarını belirterek, " Başbakanımızın da bizim de hayalimizdi. Sizlerin demokratik hakkı olan oy kullanma hakkınıza kavuştunuz." dedi.