Uyum Bakanlığı Etnik Azınlık Komitesi Başkanı Yaşar Çakmak’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey yönetici, Avrupa’daki mülteci akını çerçevesinde Danimarka’ya gelen mültecilerin nasıl karşılanacakları, mültecilerin en kısa zamanda topluma uyumlarının nasıl sağlanabileceği, mültecilere nasıl bir eğitim ve iş imkanı sağlanacağı konularını tartıştılar.

Toplantı Başbakan Rasmussen’in açılış konuşmasının ardından basına kapalı gerçekleşti. Toplantıya katılanlar mültecilerle ilgili izledikleri filmin ve aldıkları brifingin ardından gruplara ayrılarak fikir alışverişinde bulunup öneri hazırladılar.

“MÜLTECİLERE EN İYİ İMKANLARI SAĞLAMAK ÖNCELİKLE İNSANLIK GÖREVİMİZ”

Toplantıdan sonra kameralar karşısına geçen başbakan Lars Lökke Rasmussen “Ülkemize gelen Mültecileri en iyi imkanları sağlamamız bizim öncelikle insanlık görevimiz. Onlara ülkemizde kalacakları süre içinde, yani ülkelerinde durum düzelip geri gönderilinceye kadar iş ve eğitim imkanı sağlamak için bugün iş adamlarımızla ve mültecilerle ilgilenen yetkililerle bir araya geldik. İş adamlarımız, çalışabilecek mültecilere iş imkanları yaratacaklar. Unutmayalım ki ülkemize gelen mülteciler sadece gelenlerle sınırlı değil. Onların ülkelerinde kalan ailelerini de getireceklerini göz önüne alırsak bizi önemli ve ağır bir görev bekliyor. Gelen Mültecilerin yüzde 40’ının eğitimi yok. Yüzde 50’sinin kısa süreli eğitimi var, yüzde 10’u ise orta ya da lise dengi okul mezunu. İlk etapta 4 yıllık bir eğitim ve iş programı hazırlamamız gerekiyor. Tabi ki mültecilere bulundukları ülkelerde yardımcı olabilsek daha iyi” dedi.

“BİZ KOTA MÜLTECİLERİ KABUL EDİYORUZ”

Uyum Bakanı İnge Stöjberg, “Sadece Avrupa’ya gelen mültecileri kabul edip, Türkiye ve Suriye’ye komşu diğer ülkelerdeki mültecileri kabul etmediğiniz şeklinde eleştirilere ne diyorsunuz” şeklindeki bir soruya “biz belirli bir kotada mülteci alma programına dahiliz. Her yıl bu görevimizi yerine getiriyoruz. Ben Lübnan’da bizzat bulundum, orada mültecilerin nasıl dağıtıldığını gördüm. Suriyeli mülteciler en zayıf grupların başında geliyor. Biz anlaşmalar gereği sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz” cevabını verdi. 

“HERKES YARDIM ETMEK İSTİYOR”

Toplantıya katılan Uyum bakanlığı Etnik Azınlıklar Komitesi Başkanı Yaşar Çakmak basına yaptığı açıklamada “toplantı çok olumluydu. Herkes bir katkıda bulunmak istiyor. Değişik fikirler öne atıldı ama kesin bir karar alınmadı. Başbakan, işverenler ile resmi makamların işbirliği yapmaları, hükümetin uyum paketinin gözden geçirilmesi, sivil toplum örgütlerinin yardımcı olmaları ve daha iyi organize olmaları, dil konusunda hızlı bir şekilde eğitim sunarak mültecilerin iş piyasasına uyum sağlamaları konuları gibi 4 ana medde üzerinde durdu” dedi. Tim Sükse Gençlik Organizasyonu Genel Sekreteri Foizi Abdelrazik, toplantıya katılanlarda, mültecilere yardım etme, sorunları çözme konusunda büyük bir enerji ve istek gördüğünü söyledi.