Federal Hükümetin son dönemlerde yaşanan sığınmacı akınına hazırlıksız olduğunu ileri süren Dağdelen, “Mülteciler konusunda şu anda yapılan politika plansız, stratejisiz, boş ve sözde bir politika” dedi. Sol Partili Dağdelen, Almanya'nın sığınmacılara sınırlarını kapatmasının veya sığınmacı sayısına sınırlama getirmesinin Anayasaya aykırı olduğunu belirtti. Almanya'nın Ortadoğu ülkelerine silah satışını da eleştiren Sevim Dağdelen, sığınmacı akınını Almanya'nın dış politikasının bir sonucu olarak değerlendirdi.

“Almanya mültecilere kapıları kapatamaz”

Federal Parlamento Milletvekili Sevim Dağdelen şunları söyledi: “Almanya sınırlarını kapatamaz. Kapatacak olsa sonunda şu soruyu cevaplandırması gerekiyor: Kapattığınızda kapalı kalmasını nasıl uygulayacaksınız? Yani sonuçta mülteciler kapıya dayanıyor. Bunları ne duvar ne de diğer uygulamalar geri tutacak. Mülteciler yine de gelmek istediğinde şiddet kullanmak zorunda kalacaklar. Bulgaristan-Türkiye sınırında zaten gördük; oradaki polisler bir mülteciyi öldürdüler; şiddet kullandılar; silah kullandılar. Dolayısıyla kapatmayla sorunun çözüleceğini ben zannetmiyorum. Aynı zamanda bu Almanya'nın Anayasasına aykırı. Burada mülteci olarak müracaat etmek, tanımlanmak herhangi bir insanın hakkıdır. Dolayısıyla kapıya gelen bir mülteciye, 'biz senin müracaatına bakmayacağız' diyemezsiniz. Çünkü bu Anayasaya aykırı. İki gün önce Anayasa Mahkemesi’nin Başkanı da bunu söyledi. Sayısal olarak bir sınır koymak ve kapıları kapatmak Anayasaya aykırı. Böylesi bir politika mümkün değildir. Silah zoruyla, şiddetle mültecileri geri tutmak istiyorlarsa olabilir; başka türlü olamaz.”

“Almanya her tarafa silah satıyor”

Sevim Dağdelen, “Peki Almanya bu konuda ne yapmalı?” şeklindeki soruya şu yanıtı verdi: “Almanya mültecilerin sayısını sınırlandırmak istiyorsa mültecilerin gelmesine sebep olan kaynakları söndürmesi gerekiyor. Kaynaklar nedir? Örneğin Suriye'deki savaş. Şavaşların durdurulması gerekiyor. İkincisi Almanya her tarafa silah satıyor. Örneğin Suudi Arabistan'a silah satıyor ve bu Alman silahlarıyla Yemen'de savaş yapılıyor. Silah satışına son verilmesi gerekiyor. Yani göçün kaynaklarını bitirmek lazım. Afrika ülkelerinde birçok insan açlıktan dolayı göç etmek zorunda kalıyor. Neden? Sömürgeler var. Uluslararası anlaşmalardan ötürü orada bir sömürge söz konusu. Dolayısıyla bu anlaşmaların kaldırılması gerekiyor. Sonuç olarak Almanya'nın dış politikası Almanya'ya gelen mültecilerin kaynağıdır.”

Sol Partili Sevim Dağdelen, son dönemlerde Almanya'dan sınır dışı edilen mülteci sayısının artmasını da eleştirdi.