Süheyla Kaplan- Ankara

Roth, 'Deutschlanfdunk' radyosuna verdiği demecinde cumhurbaşkanı adayı Erdoğan'ın yüzde 50'yi yakalayıp yakalamayacağı konusunda emin olmadığını belirterek seçmenlerin çoğunun onun kirli ve haksız seçim kampanyası yürrütüğüne inandığını ifade etti. 

İlk turda Erdoğan'ın seçilemeyeceğini ileri süren Roth, Erdoğan'ın insanları kutuplaştırıcı, popülüst bir politika ve seçim kampanyası yürüttüğünü belirterek şöyle açıklamada bulundu: 
''Laik insanlar, Avrupaıi düşünceye sahip olan insanlar, solcular Erdoğan'ı seçmeyecek. Bu kesim Erdoğan tarafından aynı zamanda terörist olarak görülmektedir. Türkiye demokrasiden uzaklaşmıştır, kadın-erkek eşitsizliği giderek büyümektedir. Popülist bir politika izlemektedir. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum: Son günlerde kendisini sünni bir lider göstererek seçmenlere ayrıştırıcı kart göstermektedir. . 'Ben Sünniyim, Diğer aday Alevi' şeklinde açıklamada bulunarak...Bu nedenden dolayı seçmenlerin çoğunluğu diğer adayları seçmeyecek. Demirtaş'ı da Zaza ya da Kürt olarak betimlemekte. Gerçekten mide bulandırıcı seçim kampanyası yürütüyor, ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı. Haksızca bir durum.'

Erdoğan'ın demokrasi vaadiyle iktidara geldiğini ve sınırsız bir güç elde ettiğini ifade eden Roth, onun başka bir Türkiye yaratma arzusunda olduğunu söyledi. Roth, ''Erdoğan başa geçtiğinde başkanlık sistemini getirmek istiyor. Getirmek istediği ve örnek aldığı sistem  Putin modeli bir sistem. Bunun yanı sıra ben herkesin cumhurbaşkanı olmak istiyorum diyor. Hatırlayacak olursak, Türkiye'de Gazze'de yaşananlardan dolayı  bayraklar yarıya indirilmişti.  Şimdide de İsrail, Gazze, Filistin'de yaşanan gelişmelerde   antisemitizm, yahudi düşmanlığını politika izlenmektedir. Bu durum da  Yahudileri ürkütmektedir ''

BÖLGEDEKİ SÜNNİ GÜÇLER SADECE KATAR DEĞİL, ERDOĞAN'IN DESTEĞİYLE DAHA GÜÇLÜ HALE GELDİ

Erdoğan'ın iki yüzlü bir dış politika izlediğini ileri süren Roth, Kuzey Irak'da Kürt ve Yezidilere karşı uygulanan tarajedik durumdan dolayı büyük endişe duyduğunu belirtti.  Roth, ''Bölgedeki sünni  güçler tabbii ki sadece Katar tarafından değil, Erdoğan'ın desteğiyle daha güçlü hale geldi' şeklinde açıklamada bulundu. 

Yerel seçimlerde Erdoğan'ın yüzde 40'lık oy potansiyeli ile çoğunluğun deteğini alıyor anlamına gelmediğini ifade eden Roth, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: '' Erdoğan'ın arkasında büyük bir medya gücü var. Gazeteciler ya cezaevlerinde ya da eleştirel yazan kalemler terörist olarak görülmekte.  İnanılmaz para kaynakları var.  Bana para ver, bankaya git gibi söylemlerle tamamıyla eğitim seviyesi yüksek olmayan seçmen kitlelerini baz alarak seçim kampanyası yürütmektedir.  Sağlık vb. alanlarda kısmen Türkiye'de iyileşme olmuş olabilir. Ancak demokrasiden uzaklaşıldı. ''

'BAŞKA BİR TÜRKİYE İSTİYOR'

Erdoğan'ın tek kişilik sınırsız bir yönetme ve tahakküm arsuzuyla ülkeyi yönetmeye çalıştığını belirten Roth, '' Kendisini eleştirenleri Erdoğan ya terörist olarak görmekte ya da onları kriminalleştirmektedir. Gezi olaylarına katılan ve yaşamını yitiren 13 yaşındaki gencecik çocuğu da terörist olarak tanımlamıştır' dedi.

ARINÇ'IN SÖZLERİNE TEPKİ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın kamuoyu önünde kadınların kahkaha atmaması gerektiğini yönündeki açıklamalarını da sert bir dille eleştiren Roth, AKP hükümetinin kadına bakış açısını korkunç bir şey olarak yorumladı.  Roth, Türkiye'deki gelişmelerin 'tehlike verici' bulduğunu da sözlerine ekleyerek Erdoğan'ın artık AB üyeliğini istemek gibi br derdinin olmadığını söyledi.