Çin Komünist Partisi’nin girişimiyle sanal konferans yoluyla hazırlanan ortak açıklamada, dünyanın dört bir yanına hızla yayılan Kovid-19’un insan sağlığına, barışa ve kalkınmaya karşı en acil ve ciddi tehdidi oluşturduğu söylendi.

Salgının yayılmasını önlemek için tüm ülkeleri kararlı ve güçlü önlemler almaya çağıran ortak açıklamayı aşağıda bilginize sunuyoruz.

Daha önce eşi görülmemiş bu durum karşısında, çeşitli ülkelerin önde gelen partileri olarak, insanların esenliğini iyileştirme, ulusal kalkınmayı ilerletme ve dünya barış ve istikrarını koruma görevlerimizin bizlere yüklediği sorumluluk doğrultusunda aşağıdaki ortak çağrıyı yayımlıyoruz:

1. Kendisini hayat kurtarma ve insanların sağlığını korumaya adamış olan herkese, özellikle de sağlık çalışanlarına en derin şükranlarımızı sunarız. Kovid-19’a yakalanıp acı çeken ve yaşamları tehlike altında olan hastaların kaygılarını ve yakınlarını yitirmiş olan ailelerin acılarını yürekten paylaşıyoruz. Salgında maalesef yaşamını yitirmiş olanlar için derin bir üzüntü duyduğumuzu da belirtmek isteriz.

2. Kovid-19 salgını ivedilikle ve etkili bir biçimde kontrol altına alınmazsa, çok daha fazla sayıda insanın yaşamına, güvenliğine ve sağlığına daha da büyük zararlar verecek ve çoğu ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasının yanı sıra uluslararası değişim ve işbirliği üstünde de ciddi ve olumsuz bir etkiye yol açacaktır. Bütün ülkeleri insanların yaşamını, güvenliğini ve sağlığını her şeyin üstünde tutmaya ve Kovid-19’un yayılmasına son vermek için kararlı ve güçlü önlemler almaya çağırıyoruz.

3. Ülkelerin Kovid-19’a karşı mücadelede kendilerine özgü ulusal koşullara uyarlanmış plan ve stratejilerini uygulamaya koymalarını ve salgının yayılmasının önüne geçilmesi ile hastaların tedavisine eşit ağırlık veren bir yaklaşımla işbirliğini güçlendirmelerini destekliyoruz. Ayrıca mümkün olan en iyi sonuçlara en hızlı biçimde ulaşılmasını sağlamak için, mutlaka çağdaş bilim ve teknoloji sonuna kadar kullanılmalıdır.

4. Bütün ülkelerin kamuoylarını salgını önleme ve hafifletme önlemlerine toplumsal sorumluluk göstererek uymaya çağırıyoruz. Kovid-19’la mücadelede ülkeleri, bütün toplum kesimlerinin gücünü seferber etme amacını gözeterek, sivil toplum kuruluşlarının ve gönüllülerin gücünden eksiksiz biçimde yararlanmaya davet ediyoruz.

5. Bütün ülkeleri, bir yandan salgının kontrolüne yönelik çabalarını sürdürürken, aynı zamanda ekonomik ve toplumsal kalkınmayı sağlayacak bütünleşik bir yaklaşım benimsemeleri, kırılgan grupları ve KOBİ’leri korumayı hedefleyen önlemler almaları ve insanların yaşam standartları ve toplumsal ilerleme konularında üstlenmiş oldukları yükümlülüklere bağlı kalmaları doğrultusunda teşvik ediyoruz. Bütün ülkeleri, küresel finans piyasası ile endüstriyel tedarik zincirlerinin istikrarını korumak için makroekonomik politikaların uluslararası eşgüdümünün sağlanmasına katılmaya ve dünyada ekonomik durgunluğu önlemek amacıyla ticaretin kolaylaştırılması için gümrük vergilerini azaltmaya ya da kaldırmaya çağırıyoruz. Özellikle Kovid-19’la mücadelede acil olarak ihtiyaç duyulan tıbbi ekipman ve koruyucu malzemelerin nakliyesinde sınırların geçilmesini kolaylaştırmak için, ülkelerin buna elverecek uygun bir uluslararası ticaret düzeyini korumalarını teşvik ediyoruz.

6. Virüsün sınır tanımadığının ve hiçbir ülkenin salgına ilişkin zorlukları tek başına göğüsleyemeyeceğinin farkındayız. Ülkelerin insanlığı ortak geleceğe sahip bir toplum olarak görme bilincini pekiştirmeleri ve koşullar zorlaştıkça ön alıcı bir biçimde birbirlerine karşılıklı yardım ve destekte bulunmaları zorunludur. Daha yakın uluslararası işbirliği, eşgüdümlü siyasetler, birlikte planlanmış eylemler ve kaynakların ve güçlerin küresel çapta seferber edilmesi, tüm insanlığın ortak düşmanı olan bu virüsü yenmemizi sağlayacaktır.

7. Uluslararası topluluğun geri kalanına zaman kazandırıp deneyim sağlamasından ötürü, Çin’de ve diğer bazı ülkelerde Kovid-19’a karşı mücadelede elde edilmiş olan önemli başarıları kayda geçirmeyi gerekli görüyoruz. İlgili bilgileri zamanında açıklama, hastaların tedavi ve tepkilerine ilişkin deneyimleri paylaşmada açık, saydam ve sorumlu bir tutum benimsemiş olan ve özellikle de salgından etkilenen diğer ülkelere gerekli tıbbi malzeme ve diğer gereçleri sağlamada ellerinden geleni esirgemeyen ülkeleri, Çin de dahil olmak üzere takdirle karşılıyoruz. Kovid-19’a karşı yürütülen küresel mücadeleye önemli katkılarda bulunan bu çabalar, ülkelerin bu savaşı kazanacaklarına olan umut ve güveni güçlendirmektedir.

8. Olağanüstü G20 Liderler Zirvesi’nin Kovid-19 Bildirisi’ni memnuniyetle karşılıyor ve ülkelerin salgına ilişkin özel ilaç, aşı ve testler geliştirmek için ortak araştırmalar yapmaları da dahil olmak üzere, salgını kontrol altına almada deneyim paylaşımı ve tıbbi işbirliğinin güçlendirilmesini destekliyoruz. Gelişmekte olan ve kamu sağlık sistemleri kırılgan olan ülkelere maddi, teknik ve benzeri desteklerin sağlanması çağrısında bulunuyoruz. İşbirliğinin güneşi salgının karanlığını dağıtsın.

9. Alınacak önlemler ve virüsün kökeni gibi konularda bilim temelinde mesleki tartışmaların yapılması çağrısında bulunuyoruz. Halk sağlığı sorunlarının siyasallaştırılmasına ve Kovid-19 bahanesiyle başka ülkelerin damgalanmasına şiddetle karşıyız. Herhangi bir ülke, bölge veya etnik gruba karşı yapılacak her türlü ayrımcı yorum ve uygulamaya kesinlikle karşı çıkıyor ve bütün ülkelerin hükümetlerini, ülkelerindeki yabancı uyrukluların ve konuk öğrencilerin sağlık, güvenlik ve meşru çıkarlarını korumak için önceden önlem almaya çağırıyoruz.

10. Kovid-19 salgını, bütün ülkelerin tartışma ve işbirliği aracılığıyla ortak bir büyüme gerçekleştirme şeklindeki küresel yönetişim bakış açısını daha da geliştirmeleri ve küresel halk sağlığı yönetişimi konusunda Birleşmiş Milletler ile Dünya Sağlık Örgütü’nün öncü rolünün desteklenmesi gerektiğini gözler önüne sermiştir. Halk sağlığı açısından ortak bir geleceğe sahip küresel bir toplum oluşturmaya çalıştığımız için, bütün tarafları, uluslararası düzlemde salgını engelleme ve kontrol altına almada etkili olmak amacıyla, G20 ve diğer uluslararası mekanizmalar çerçevesinde eşgüdümü ve işbirliğini güçlendirmeye çağırıyoruz.

Dünyanın önde gelen siyasi partileri olarak, yaşamakta olduğumuz olağandışı koşullar altında yakın iletişimi sürdürme ve Kovid-19’a karşı küresel mücadeleyi siyasal enerjiyle donatmada siyasal önderliğe düşen rolü daha iyi bir biçimde yerine getirme sorumluluğunu üstlendiğimizi ilan ediyoruz. Tıpkı güneşin her fırtınadan sonra parıldaması gibi, mevcut zorluklarımızın da geçici olduğuna olan inancımız tamdır. Uluslararası toplum, ortak çabalarını güven ve kararlılıkla sürdürür ve bilime dayalı ve hedef odaklı bir yaklaşım benimserse, Kovid-19’a karşı yürüttüğü küresel mücadelede kesinlikle nihai zafere ulaşacaktır. Salgının üstesinden gelinmesiyle, insanlık için ortak bir gelecek öngören topluluğun bu süreçten güçlenerek çıkacağına ve insanlığın daha aydınlık bir yarını kucaklayacağına inanıyoruz.

https://www.unsere-zeit.de/offener-brief-fuer-eine-engere-internationale-zusammenarbeit-gegen-covid-19-127482/?fbclid=IwAR2gbDHuXfKXDrixWoQ0YHrfAOH6LWrhTbPjt0o4SkpZEhdyHK7VOd8UgTc