Süheyla Kaplan / Avrupa Postası

Derginin Türkiye muhabiri Hasnain Kazım '' Dün Almanya'nın Osterholz- Scharmbeck kentinde bugün ise savaş bölgesinde" başlığıyla verdiği haberinde, Türkiye koşullarında üstelik çatışmanın olduğu bir bölgede belediye başkanı olmanın zorluklarına dikkat çekiyor.


Dört yaşına kadar Cizre'de yaşayan ve 1991 yılında asker-PKK çatışmasında babası Haşim Zana'yı kaybeden İmret, TSK'nın bu günlerde Kürt bölgelerine yönelik hava saldırısını şiddetle eleştiriyor. İmret 'Türk hükümeti bu bölgelerde gücünü göstermek istiyor. Kaosu çözme gibi amacı yok hükümetin. Polis tarafından buradaki insanlar düşman olarak görülmekte. Birçok genç polis tarafından sadece Kürt oldukları için öldürüldüler. Küçükken de Kürtler ikinci sınıf olarak görülmekteydi. Almanya'da yetiştim buraya geldim. Gördüm ki hala hiçbir şey değişmemiş' diyor.

'TÜRKİYE'DEN NEFRET ETMİŞTİM'

1990'lı yılların başında babasını kaybettikten sonra annesi tarafından Almanya'ya amcasının yanına gönderilen İmret dergiye şöyle konuştu: '' Türkiye'ye tekrar döneceğimi hiç düşünmezdim. Bu ülkeden nefret etmiştim, çünkü babamı almıştı.'

2013 yılında ilk kez Cizre'ye uzun yıllar sonra gelen ve babasının mezarını ziyaret eden İmret '' Burada yaşayanlar çok düzgün Kürtçe konuşmama şaşıyorlar' diyor.

İmret 'Cizre'de yaşayan insanlara birşeyler yapabilme sorumluluğunu hissediyorum. Barış ve özgürlük içinde yaşama benim düşüm. Kürtler ayrı bir devlet istemiyorlar. Otonomi yani kendimizin belirleyebileceği bir yaşam arzuluyoruz. Bu da ancak demokrasi ile mümkün olabilir' dedi.

7 Haziran seçimlerinde HDP'nin yüzde 13 oy oranı almasının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve hükümeti sinirlendirdiğini ifade eden İmret,  PKK'nın son günlerde provakasyonlara şiddetle karşılık vermesini de yanlış buluyor.