Yunanistan Parlamentosu’nda bugün düzenlenen "Göçmen Sorunu" konulu oturumda konuşan Çipras, “Karaya vuran insan cesetleri değil, Avrupa medeniyetidir” dedi ve şöyle devam etti:

“Ülkemizi Brüksel’de temsil ettiğimde Avrupa Birliği üyesi olarak utandım. Herkes problemi bir birlerine atıyor. Ölü çocuklar için ağlamak yeterli değil, tersine Avrupa’nın kendi ilkelerini savunamadığını gösteriyor. Aynı zamanda bazı ülkeler duvarlar örmek niyetinde. Oysa bizim mantığımızda Avrupa hayali Berlin Duvarı yıkıldığı zaman doğdu. Şimdi bu hayal yeni duvarların örülmesiyle ölüyor.”

Ege'de ölümler artıyor

Ege Denizi'nde Yunan adalarına geçmeye çalışan sığınmacıları taşıyan teknelerin batması sonucu 21 kişinin ölmesinin ardından yeni kazalar yaşandı. Kalimnos ve Rodos Adaları’na geçmeye çalışan iki ayrı teknenin batması sonucu aralarında 14 çocuğun bulunduğu toplam 22 kişi daha hayatını kaybetti.

Dün gece 23:00 dolayında Kalolimni ile Kalimnos Adaları’nın açıklarında göçmenlerle dolu büyük ahşap bir teknenin devrildiği ve 100’den fazla insanın dalgalarla boğuştuğu haberi geldi. Yunanistan Deniz Jandarma Kuvvetleri’nden dört, Avrupa Birliği üye ülkelerinin dış sınırlarının yönetimi için oluşturulan Operasyonel İşbirliği Ajansı Frontex’ten bir yardım gemisi, bir Super Puma helikopter ve üç balıkçı teknesi olay yerine ulaştı.

Şimdiye kadar 19 sığınmacı ölü, 138 sığınmacı sağ olarak denizden çıkarıldı. Kurtarma çalışmaları hâlâ devam ediyor. Bugün erken saatlerde Rodos Adası’ndan yardım alarmı geldi. Adanın kuzeyinde küçük bir sandal batınca üç kişi hayatını daha yaşamını yitirdi, altı kişi ise sağ olarak kurtarıldı. Sandaldakilerin söylediklerine göre üç kişi kayıp.

Agathonisi açıklarında yapılan araştırmalarda 28 Ekim’den beri kayıp olan bir çocuğun cansız vücudu bulundu. Bölgede esen sert rüzgârlar, kurtarma işlemlerini son derece zorlaştırıyor.

Yunanistan sahil güvenlik yetkililerinin daha önce yaptıkları açıklamaya göre, son üç günde kurtarılan 242 sığınmacı da Midilli'de bulunan kamplara yerleştirildi. Yunanistan sahil güvenlik ekipleri, akraba ve tanıdıklarını bulamayanların ifadelerine göre kayıp sayısının 100’ü aşabileceğinden endişe edildiğini söyledi.

Sulardan toplanarak karaya çıkarılan 15 çocuk Midilli’nin çocuk hastanesine kaldırıldı, 3 çocuk ise yoğun bakım için C130 askeri uçak ile Atina’ya gönderildi. 

Yunanistan sahil güvenlik ekipleri, Salı gününden bu yana Midilli, Samos, Kos ve Sakız Adaları civarında cereyan 20 değişik olayda 925 sığınmacının sağ olarak karaya çıkarıldığını söylediler.