Britanya Parlamentosu'nda Liberal Demokrat Parti'li milletvekili Tom Brake'in ev sahipliği ve moderatörlük yaptığı toplantıda konuşan Çandar, daha önce 2011 yılında da, TESEV Vakfı için hazırladığı 'Dağdan İniş-PKK Nasıl Silah Bırakır? Kürt Sorunu'nun Şiddetten Arındırılması' başlıklı raporunu anlatmak için yine Ceftus'un davetlisi olarak İngiltere'ye geldiğini hatırlatttı.

 

Kürt sorununda müzakere sürecinin yerini şiddete terkettiğini ve çözüm sürecinin Cumhurbaşkanı'nın deyimi ile buzdolabına kaldırıldığını belirten Çandar, çatışmaların geçmişe oranla giderek arttığına ve kanlı hale geldiğine dikkat çekti. Suriye'de yaşananların Kürt sorununa uluslararası alandaki ilgiyi yükselttiğine de işaret eden Çandar, Rojava kantonunun Türkiye ve Suriye'deki Kürtler arasındaki bağı da güçlendirdiğini belirtti.

 

Cengiz Çandar, bir süre öncesine kadar devam eden devlet ve Öcalan arasındaki müzakere sürecinin transparan olmadığını ve üçüncü tarafların gözlemlerine açık hale getirilmediğini de ifade ettiği konuşmasını şöyle sürdürdü: "2013 yılındaki Gezi protestoları, AKP'nin müzakere sürecine üçüncü tarafların katılımının, sürecin uygulanabilirliğini olumsuz etkileyeceği iddiasını ileri sürmesine yol açtı. 7 Haziran seçimleri sonrası yaşanan gelişmeler AKP'nin Kürt sorununa seçim ve oy endeksli taktiksel bir tutum izlediğini gösteriyor. Bu tavır, çözüm süreci ile ilgili girişimlerin yürütülmesini engelliyor. Öte yandan barajı aşarak parlamentoya girme başarısı gösteren HDP, Tayyip Erdoğan'ın başkanlık hedefinin önündeki en önemli engel olarak duruyor. Erdoğan, Haziran seçimleri sonrası milliyetçi oyları konsolide etmek için PKK'ye karşı askeri yöntemleri devreye soktu. Daha uzlaşmaz ve sert bir tutum izliyor. Çözüm süreci hatalardan dolayı bir tarafa bırakılmış durumda."

 

Cengiz Çandar yoğun ilgi gören konuşmasında Kürt siyasi hareketinin Rusya ve Amerikan desteği ile giderek güçlendiğini kaydederken, bu özgüvenin PKK merkezli Kürt sorununu da etkileyeceğini vurguladı. Çandar, 1 Kasım'daki erken seçimlerde HDP'nin elde edeceği başarının, Kürt siyasetçilerin hükümette yer alması ve çözüm sürecinin daha geniş tabanlı bir zeminde yeniden hayata geçirilmesini sağlayabileceğini de savundu.

 

"YENİ AKTÖRLERLE ÇÖZÜM SÜRECİ YENİDEN BAŞLATILABİLİR"

 

"Yeni oyun kuruculara ihtiyacımız var. Erken seçimden çıkacak sonuç ne olursa olsun yeni aktörlerle çözüm süreci yeniden başlatılabilir" diyen Çandar, seçim sonuçlarına ilişkin olarak da AKP'nin alacağı oy oranının yüzde 40'ın altına düşmesi halinde yenilgi olarak görüleceği değerlendirmesinde bulundu.