Süheyla Kaplan

 HAMBURG’DA KEMAL ALTUN ŞİİR VE TÜRKÜLERLE ANILDI

12 Eylül öncesi zamanın Gümrük ve Tekel Bakanı Gün Sazak'ın (MHP) ölümüne karıştığı iddiasıyla, ilticacı olarak bulunduğu Berlin'de tutuklanarak Türkiye'ye iade edilmek istenmesinin ardından buradaki  idari mahkemenin altıncı katından atlayarak yaşamına son veren Dev-Genç üyesi Kemal Altun türkü ve şiirler ile anıldı.


Anma etkinliğinin düzenlenmesinde büyük emeği geçen ve aynı zamanda Kemal Altun’un dava arkadaşı gazeteci Adil Yiğit, Almanya’nın mülteci politikasını sert bir dille eleştirerek  ‘‘Kemal Altun Almanya ve Türkiye hükümetlerinin ortak kararı ve diplomatik lişkileri sonucu adeta ölüme sürüklenmişti.


Basın ve kamuoyunda günlerce Altun'un ölümüyle, Almanya'nın mülteci politikasını protesto ettiği yorumları yapılmış ve insan hakları kuruluşlarınca Almanya sert bir şekilde eleştirilmişti’ dedi.

 Almanya'da binlerce mültecinin sınırdışı kararının uzun süre askıya alındığını hatırlatan Yiğit, ‘’ CHP Samsun milletvekili ve Köy Kooperatifleri Genel Başkanı Ahmet Altun'un kardeşi olan Cemal Kemal Altun'un ölümü, Almanya'da geniş protestolarla karşılanmıştı.


Helmut Kohl hükümetinin İçişleri Bakanı Friedrich Zimmermann'ın ( CDU/ CSU) iade kararı, muhalefet partilerince skandal olarak değerlendirilmiş ve ölümden sorumlu Bakan olarak ilan edilmişti’ şeklinde konuştu.

 Anma etkinliğinde  Sol Parti Eyalet Milletvekili Norbert Hackbusch, avukat Mahmut Erdem ise Kemal Altun’un adının Almanya’da göçmenler politikası konusunda bir sembol haline geldiğini vurgulayarak ırkçılıkla sonuna kadar mücadele edilmesi gerektiğini belirttiler. 



Hackbuch
ve Erdem ayrıca Alman hükümetlerinin bugüne kadar mülteci ve göçmen politikalarını eleştirerek göçmenlerin yaşam standartlarının ve haklarının iyileştirilmesi gerektiğini savundular.

Programda ayrıca Alman Sendika korosu ve Hamburg’daki yerel sanatçı Murat İnce sahne aldı. Almanya'nın Kassel,,Berlin ve Hamburg şehirlerinde Kemal Altun adına anıt ve park yerleri bulunmaktadır.

Hamburg Altona'da bir oyun parkına üç yıl önce "Kemal Altun İnisiyatifi" tarafından kendi adına dikilen "
Kemal Altun Platz" parkı levhası ‘Altona Belediyesi'nce yenilenmiş ve,ilçede resmi statü kazanmıştı.


Metin Kaya'nın sunumunu yaptığı ve Hüseyin Ertuğrul'un Ahmed Arif'ten kendine özgü tarzıyla şiirler okuduğu etkinliğe,SPD Hamburg Milletvekili Ali Rıza Şimşek, Yeşiller Partisi Milletvekili Filiz Demirel, Sol Parti Miletvekili Cansu Özdemir, Doç. Dr. Aydın Fındıkçı, Sol Parti Altona Meclis Üyesi Hasan Burgucuoğlu ile Aysel Özkan ve Yusuf Uzun (Yeşiller), Behçet Algan ( SPD), gazeteci İrfan Cüre ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.