Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ve Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms'ın bulunduğu heyet, gözlem ve temaslarda bulunmak üzere Cizre'ye gitti.

Özdemir, incelemeleri sonrası açıklama yaptı. PKK ile çatışmanın iç savaş potansiyeli içerdiğine dikkat çeken Cem Özdemir, "Umut ediyorum bir an önce iki taraf çözüm sürecine geri döner. Tarafların bir an önce ateşkes kararı almasını istiyoruz" dedi.

"Kürt sorununun çözüm yeri parlamentodur" diyen Cem Özdemir, önümüzdeki hafta başlayacak Kurban Bayramı vesilesiyle tarafları şiddete son vermeye çağırdı.



'Kendi halkınıza karşı ağır silah kullanamazsınız'

Cizre'deki incelemeleri sırasında güvenlik güçlerinin ağır silahlarla düzenlediği operasyonların tahribatına tanık olduğunu belirten Cem Özdemir, "Kendi halkınıza karşı ağır silah kullanmanızı hiçbir şey haklı çıkarmaz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı iç siyasi hesaplarla ülkeyi krize sürüklemekle suçlayan Özdemir, seçimlerin özgür ve adil şekilde yapılması uyarısında bulundu. Cem Özdemir, "Aksi halde istikrarsızlık kalıcı hale gelecek, Türkiye'nin bölgedeki istikrarlı partner imajı zarar görecek" dedi.

AP Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms ise Türkiye'deki gelişmelerin Avrupa Parlamentosu'nda da kaygıyla karşılandığını söyledi. DW/AFP/dpa, NH/AÜ