Ortaklık Konseyi sonrasında AB Dönem Başkanı Yunanistan’ın Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ve AB Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, özellikle Ortadoğu ve Doğu Avrupa’daki son gelişmelerin AB-Türkiye ilişkilerinde ortak bir siyasi vizyonun gerekli olduğunu bir kez daha kanıtladığını belirtti.


Çavuşoğlu, “Türkiye için AB üyeliği stratejik bir tercih. AB’nin de katılım sürecimize bazı üye ülkelerin kısa vadeli siyasi çıkarları yerine stratejik bir perspektifle yaklaşması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

Sağlıklı bir katılım sürecinin inanılır bir müzakere sürecine, düzgün şartlara ve net bir üyelik perspektifine bağlı olduğunu belirten Çavuşoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014′ü Türkiye’de AB yılı olarak ilan ettiğini hatırlatarak, “Reform sürecini, gerek siyasi gerekse ekonomik anlamda yüksek standartlara ulaşma amacıyla sürdürme taahhüdümüz var” diye konuştu.

Çavuşoğlu, son yıllarda bu doğrultuda yapılan yasal ve idari düzenlemelere dikkat çekti.

Müzakere sürecine yeni bir hız kazandırılması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Bu çerçevede, maalesef 17 faslın siyasi nedenlerle bloke edildiğini bir kez daha hatırlattım. Kalan başlıklar daha fazla gecikme olmaksızın açılmalı” dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin müzakere sürecini siyasi engellerle karşılaşmaksızın tamamlaması gerektiğinin altını çizdi.

Reform sürecini devam ettirme konusundaki siyasi iradeyi tekrarladıklarını belirten Çavuşoğlu, toplantıda göç, vize serbestisi diyaloğu ve ticari ilişkileri de ele aldıklarını söyledi.

Aralık 2013′te vize serbestisi sürecinin başladığını, Geri Kabul Anlaşması’nın (GKA) imzalandığını hatırlatan Çavuşoğlu, bu iki adımın Türkiye-AB ilişkileri açısından dönüm noktası olduğunu kaydederek, “GKA geçen perşembe TBMM’de tartışılmaya başlandı. AB’den de vize liberalizasyonu diyaloğunu adil ve sonuç odaklı bir şekilde ele almasını bekliyoruz” dedi.

Türkiye’nin, Gümrük Birliği’nden kaynaklanan, ticaret politikasını AB’ninkiyle uyumlu hale getirme yükümlülüğü bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, bu bağlamda AB’nin ticari ortaklarıyla Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması gereği üzerinde durarak, “Gümrük Birliği’nin düzgün işleyişi ortak sorumluluk. AB’nin, Türkiye’nin üçüncü ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşması müzakere etmesini sağlayacak gerekli adımları atması yönündeki beklentimizi yineledik” diye konuştu.