Anayasa Genel Kurulu, MİT TIR’ları haberi nedeniyle tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün yaptığı bireysel başvuruları dünkü oturumunda görüşüp karara bağladı.

Mahkeme, Dündar ve Gül'ün, kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Anayasa Mahkemesi, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi. Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili verdiği ihlal kararı, UYAP üzerinden mahkemeye, faksla da İnfaz Savcılığı'na ulaştı.

Mahkeme Can Dündar ve Erdem Gül için tahliye kararı verdi

14. Ağır Ceza Mahkemesi'den beklenen karar geldi.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün dakikalar içerisinde Silivri Cezaevi'nden çıkışları bekleniyor.

Can Dündar'ın annesi Öznur Dündar, "Kuş gibi hafifim. Ben bugün adalete inandım. Adaletin herkese lazım olacağını öğrendik."dedi.

Kararın mahkemeye ulaşmasının ardından Silivri önünde heyecanlı tahliye bekleyişi başladı. Çok sayıda basın mensubu, CHP'li milletvekilleri ve Cumhuriyet gazetesi çalışanları Silivri'ye ulaştı.

Anayasa Mahkemesi'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 25/2/2016 tarihinde Erdem Gül ve Can Dündar bireysel başvurusunda (B. No: 2015/18567), tutuklamanın hukuki olmadığı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği şikayetlerine ilişkin olarak başvurucuların Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar vermiştir."

MAHKEMEYE SUNULAN DİLEKÇE...

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan 2 sayfalık dilekçede, Can Dündar ve Erdem Gül'ün Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunduğu belirtilerek, " Bu tutukluluk kararlarına karşı yaptığımız itirazların reddilmesi üzerine müvekkillerin 'Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ve ifade özgürlüğü hakkı'nın ihlal edildiğinin tespiti için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunulmuştur. Anayasa Mahkemesi yaptığı inceleme sonucunda bugün 'Tutukluluğun müvekkillerin kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını ve ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine' ilişkin kesin olarak karar vermiştir" denildi.

"ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARLARI KESİNDİR"

Anayasa Mahkemesi'nin kısa kararını mahkemenin kendi internet sitesinde yayımlanarak aleniyet kazandığı ifade edilen dilekçede, "Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşu ve yargılama usulleri hakkında kanunun 66-1 maddesinde, 'Mahkeme kararları kesindir. Mahkeme kararları devletin yasama, yürütme, ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar' denilmek suretiyle açıkça düzenlenmiştir. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 25 Eylül 2001 günlü, 2001/4-153 Esas ve 2001/164 karar sayılı emsal içtihadında da belirtildiği üzere Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararların her kurum ve kişiyi bağlaması nedeniyle basın aracılığıyla ya da kurumun internet sitesi üzerinde duyurulması halinde kararın gerekçesinin yazılarak Resmi Gazete'de yayınlanması beklenilmeksizin yargı organlarınca uygulanmasının hukuk devletinin gereği olduğu vurgulanmıştır" denilerek Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliyesi istendi.
    

ŞİMDİ NE OLACAK?

Dündar ve Gül'ün avukatları 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kalemine tahliye talep dilekçesi verdi.14.Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren Taşhiyeciler Davası'na verilecek arada kararın verilmesi bekleniyor.

14. Ağır Ceza Mahkemesi'nden açıklama

14. Ağır Ceza Mahkemesi Dündar ve Gül'ün tahliyesi ile ilgili kararını Anayasa Mahkemesi'nin "ihlal var" kararının bizzat Anayasa Mahkemesi tarafından mahkemelerine gönderilmesi sonrasında vereceğini bildirdi. (Cumhuriyet)