-Can Dündar: "Denizler idam edildi ve bugün onlar iktidar oldu ve bakıyoruz Merkel'in Almanya'sı onlara destek için Türkiye'ye geliyor"

Essen Merkez Kütüphanesi'nde hafta sonu gerçekleştirilen etkinliğe Can Dündar ve Hamdi Gezmiş birlikte katılırken, ikiliyi izlemeye gelen seyirciler kütüphane salonunda yoğun kalabalık oluşturdu. Oturma yeri bulamayan davetliler, merdivenlerin üzerinde oturarak programı izlemek zorunda kaldı.



Literatürk Kültür ve Edebiyat Festivali organizatörlerinden Semra Uzun Önder'in selamlama konuşmasının ardından Can Dündar ile Hamdi Gezmiş, 'Abim Deniz' kitabından pasajlar okudu.



Ardından moderatürlüğünü ve Almanca çevirisi WDR Radyo'dan Murad Bayraktar'ın yaptığı bölümde Can Dündar, 'Abim Deniz'i nasıl yazdığını anlatırken, Hamdi Gezmiş de kitaba konu olan Ağabeyi Deniz Gezmiş'i kendi tanıklığı ile anlattı. Kitap, Hamdi Gezmiş'in elinde bulunan Deniz Gezmiş mektup ve fotoğraflarıyla hazırlandı.

Bir soru üzerine Can Dündar, "Deniz Gezmiş ve arkadaşları, 68 kuşağının simgesel eylemlerine imza atarken, Amerikan 6. filosunu püskürtmeye çalışıyorlardı ve "emperyalizme hayır, 6. filoya hayır" diyorlardı. O zaman onların karşısına çıkan güç, hep İslamcı örgütlerdi. Ve "yaşasın İslam" diye yürüyorlardı. Amerika'nın arkasında, kol kanat geren İslamcı örgütler duruyordu. Denizler idam edildi ve bugün onlar iktidar oldu ve bakıyoruz Merkel'in Almanya'sı onlara destek için Türkiye'ye geliyor" dedi.



Türkiye'nin siyasi gündemiyle ilgili gelen izleyici sorularını da kısa kısa yanıtlayan Can Dündar, şöyle konuştu: "AKP, demokratik yollarla artık devrilemez kaygısına asla kapılmayalım. Biz, hiç bir zaman demokratik yollardan ayrılmamakla, onlardan olan farkımızı ortaya koymalıyız. Artık ne askeri darbeden umutlu olabiliriz, ne polis gücünü gençlerin üstüne sürerek, gözlerini oyacak kadar zalim olabiliriz. Asla bu yollar bize göre değil. Demokrasiyi, dört yılda bir sandığa gitmekten ibaret görmemeliyiz. Demokrasiyi, her gün her mecrada sürekli emek verilen bir mücadele olarak göreceğiz, önce cehalet ve yoksullukla mücadeleyi göze alıp oradan yürüyeceğiz, başka yolu yok".

YAZILARIMIZLA ENDİŞE VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ



Seyircilerden gelen "Sivri dilli yazılar devam edecek mi?" sorusuna Dündar, "Türkiye'de gazetecinin başına gelecekler belli. Yani o cümleyi kurarsanız, o haberi yaparsanız, o karikatürü çizerseniz başınıza neyin geleceğini biliyorsunuz. Bunu göze almayan hiç kimse, zaten gazeteci olmasın. Ben, yazdıklarımla ve yaptığım haberlerle endişeli değilim, ama yaptığım haberlerle onların endişeli olduğunu çok iyi biliyorum. Önümüzdeki süreçte de, onları endişelendirmeye devam edeceğiz" sözleriyle cevapladı. 

Programın sonunda Can Dündar ve Hamdi Gezmiş, seyircilerin satın aldığı kitapları imzaladılar.