Dündar ve Gül, soruşturmayı yürüten Başsavcıvekili İrfan Fidan’a ifade verdi. Savcılık ifadesinin ardından Dündar ve Gül, tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. İki gazetecinin de 'silahlı terör örgütüne üye olmak, siyasi veya askeri casusluk ve devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken belgeleri açıklamak' suçlarından tutuklanması talep edildi.


MİT TIR’larıyla ilgili yayımladıkları haber ve görüntüler nedeniyle haklarında başlatılan soruşturma kapsamında ifade vermek üzere İstanbul Adliyesi'ne geldi.

Can Dündar ve Erdem Gül ifadelerinin ardından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.



Can Dündar ve Erdem Gül’ü tutuklama istemiyle mahkemeye sevk eden savcının MİT'e ait TIR'ları durduran askerler hakkında soruşturma yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili İrfan Fidan olduğu öğrenildi.

Can Dündar ve Erdem Gül'ün savcılığa ifade vermesine ve tutuklama istemiyle mahkemeye sevkine neden olan soruşturmayı başlatan belgeyi Cumhuriyet gazetesi muhabiri Alican Uludağ Twitter'da paylaştı. Belgeye göre, soruşturmayı başlatan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın müşteki olarak yer aldığı suç duyurusu dilekçesi...

İşte o belge:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı zamanda Can Dündar'ı tehdit ederek "Bedelini ağır ödeyecek" demişti.

4 AYRI SUÇLAMA

MİT TIR’ları haberi, Cumhuriyet Gazetesi’nde “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” manşetiyle 29 Mayıs tarihinde yayımlanmıştı.

Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, bu haber hakkında “Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme”, “Siyasi ve askeri casusluk”, “Gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “Terör örgütünün propagandasını yapma” suçlamalarıyla soruşturma başlatıldığını bir basın açıklamasıyla duyurmuştu.

ŞİKÂYETÇİ: ERDOĞAN

Hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet ve Dündar'dan kişisel  olarak da şikayetçi olmuştu. Cumhurbaşkanı dilekçesinde, “Devletin menfaatlerini gerçeğe aykırı görüntü ve bilgileri yayınlamak suretiyle hedef alan şüphelinin bu eylemi kesinlikle gazetecilik olarak değerlendirilemez” denilmiş ve Dündar’ın bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir müebbet ve 42 yıl hapsi cezası ile cezalandırılması istenmişti.

KİRLİ OPERASYON

Bu haberden 2 hafta sonra da Erdem Gül’ün “Kirli Operasyon” başlıklı haberi yayınlanmış, orada da IŞİD bayrağının dalgalandığı Atme kampına nasıl cihatçı taşındığı, görüntülerle belgelenmişti. Haberde cihatçıları taşıyan otobüs şoförlerinin ifadelerine de yerverilmişti. Gül, 12 Haziran’daki haberinde de Erdoğan’ın yok dediği silahların, Jandarma Genel Komutanlığı laboratuvarında yapılan inceleme raporunu yayımlamıştı.