Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı Herford kentindeki Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği’ne bağlı (DİTİB) bir camide çocuklara asker uniforması giydirip, eline oyuncak silahlar verilip, marşlar okutulması  büyük tepkiye neden oldu.

DİTİB Cami Yönetim Kurulundan Necati Aydın Alman Bild gazetesine verdiği demecinde sözkonusu etkinliğin politik bir motif içermediğini, tamamıyle iyi amaçlı düzenlendiğini belirterek camide18 Mart Çanakkkale Şehitlerini anmak amacıyla böyle bir şeyin düzenlendiğini söyledi.

Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) eski Federal Milletvekili Tim Ostermann bunun politik bir araç olduğunu belirtti.

Eyaletin Uyum ve Çocuk Bakanı Joachim Stamp ‘DİTİB’de görülen bu resimler kabul edilemez. Bu tür etkinlikler Türk hükümetinin yönlendirmesi sonucunda DİTİB tarafından uygulandığını gösteriyor. DİTİB yönetiminin olaya karşı tavır almasını ve tepki göstermesini belkliyoruz’ dedi.

Öte yandan CDU’lu parlamenter Carsten Linnemann görüntüler karşısında şok olduğunu ifade ederek ‘İstenilen uyumun gerçekleşmediğini bir kez daha gördük, çocuklar yerine yetişkinler bile olsa bu şovu yine kabul etmezdik’ şeklinde konuştu.

Ostermann, cezai soruşturmanın açılması için sözkonusu vu görüntüyü güvenlik birimlerine bildirdiğini söyledi.

AFRİN SALDIRISI SIRASINDA DA CAMİLER ALMANYA’DA FETİH SURESİ OKUNMUŞTU

TSK’nın Afrin’e karşı düzenlediği askeri harekat vesilesiyle Almanya’da DİTİB’e bağlı camilerde okunan Fetih suresınin okutulması tepkiye yol açmıştı.

DİTİB camilerindeki casusluk faaliyetlerinin araştırılması ve federal hükümetin DİTİB ile ilişkisini kesilmesi yönünde Yeşiller Partisi Milletvekili Volker Beck çağrıda bulunuyor. 

Beck “Allah’ın evlerinde savaş için değil, barış için dua edilmeli. Alman siyasetinin Türk devletine bu kadar alan açması inanılmaz bir durum” diyor. 

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası