Bunun üzerine sosyal medya hesabından belgeseli destekleyen açıklamalar yapan Essen Üniversitesi'nde görev yapan Türkiye uzmanı ve siyaset bilimci Prof. Dr. Burak Çopur tehdit edilmeye başlandı. 

DERSİM KATLİAMI AÇIKLAMASI ÇOPUR'UN TEHDİT EDİLMESİNE YOL AÇTI 

Essen Üniversitesi Rektörlüğü ve Dekanlığı'na milliyetçi kesimler tarafından toplu mailler gönderilerek Çopur'un akedemisyenlik görevine son verilmesi gerektiği talep edildi. 

Çopur konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Erdoğan yanlıları ile Kemalistler ve aşırı milliyetçiler tarafından kendisinin tehdit edildiğini belirtti. 

Çopur 'Bugüne kadar akademik yaşamda muhalif açıklamalar yaptığım için zaman zaman tehdit ediliyordum. Ancak ARD belgeselinde gösterilen Dersim katliamı ile ilgili yorumlar yapınca bana karşı sistematik ve bilinçli bir kampanya yürütülmeye başlandı. Aşırı milliyetçi ve Kemalist kesim çalıştığım üniversiteye mailler göndererek benim akademiden uzaklaşmamı talep etmektedirler. Ancak amaçlarına ulaşamayacaklar' dedi. 

TÜRKİYE'DEN SONRA ALMANYA'DA AKADEMİ SUSTURULMAK İSTENİYOR

Türkiye'de muhalif ve rejimi eleştiren akademisyenlerin işlerine son verildiğini hatırlatan Çopur 'Erdoğan'ın uzun kolu Almanya'daki üniversitelere kadar uzanmaktadır. Tarihi ve siyasal gerçeklikleri eleştirel yönden ele alan ve değerlendiren akademisyenler Türkiye'de olduğu gibi Almanya'da da susturulmak isteniyor. Özellikle Kemalist, milliyetçi ve AKP yandaş kesimi birçok konuda birlikte hareket etmektedir' şeklinde açıklamada bulundu. 

TÜRKİYE'NİN FAŞİZAN METODU ALMANYA'DA TUTMAZ

Demokratik ve eleştirel düşünceyi temel değerler sistemi olarak kabul eden Almanya'da Türkiye'deki faşizan metotların saha bulamayacağını belirten Çopur, akademik yaşamda eleştirel düşüncenin önemine değindi. 

Çopur 'Bu tehditlerden hiç bir şey çıkmaz. Türkiye'de akademiye uygulanan baskı ve şiddet Alman kamuoyunda yer bulamaz' dedi. 

Zaman zaman ölüm tehditleri de aldığını sözlerine ekleyen Çopur, kendisini tehdit edenler hakkında da hukuki işlem başlatacağını bildirdi. 
 

ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNDEN ÇOPUR'A DESTEK 

Öte yandan Essen Üniversitesi Rektörlüğü yaptığı yazılı açıklamada saldırıların bilimsel özgürlüğe yönelik olduğunu belirterek akademisyenlerin baskı altında tutulmaması gerektiği ifade edildi. 

Olayın perde arkası: 

Alman devlet televizyonu ARD'de yayımlanan bir belgeselde, 1937 yılında Atatürk'ün emriyle Almanya'dan kimyasal gaz alındığı ve söz konusu zehirli gazların Dersim’deki katliamda kullanıldığı iddia edildi.

Thorsten Mack ile Karaman Yavuz imzalı belgeselde  “Unutulan Katliam – Kemal Atatürk Aleviler’i nasıl öldürttü” başlığıyla yayınlanan belgeselde,  devlet arşivlerinde yer alan 1937 yılına ait bir belgeye yer verilerek, Nazi Almanya’sından Dersim için 20 ton zehirli gaz siparişinin Atatürk tarafından imzalandığına işaret edildi.

Belgeselde dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün Hitler rejimi  ile  çalıştığı da iddialar arasında yer aldı.

Söz konusu belgesel 1 Aralık akşamı yayımlandı. Belgesele CHP Berlin Birliği’nden tepki gecikmedi.  CHP Berlin Birliği’nden yapılan açıklamada, söz konusu askeri harekatın programda iddia edildiği gibi Alevilere karşı değil, isyancılara karşı düzenlendiğini iddia edilerek, bu gibi çalışmaların Türkiye toplumunda kutuplaştırmayı arttırmaktan başka bir işe yaramayacağını vurguladı. 

SÜHEYLA KAPLAN 

İşte tartışmaya yol açan belgeselin linki:

https://www.daserste.de/information/wissen-kultur/ttt/videos/atatuerk-video-100.html

https://www.avrupa-postasi.com/gundem/ataturk-alevileri-nasil-oldurttu-belgeseli-tartisma-2-h106054.html