Almanya'nın Bremen eyaletinde 10 Mayıs pazar günü yapılan eyalet meclisi seçimi sonuçlandı.

Tüm sandıklar açılıp oylar sayıldı. 83 sandalyeli meclise aday olan 17 Türkiye kökenliden 10'u meclise girmeyi başardı. SPD'den 5, Yeşiller'den  3, CDU ile Sol Parti'de birer Türkiye kökenli aday meclise girdi.

EN FAZLA MİLLETVEKİLİ SPD'DE

Bremen eyalet seçimleri sonucu Sosyal Demokrat Partisinden (SPD)  Mehmet Ali Seyrek, Mustafa Güngör, Şükrü Şenkal, Mehmet Acar ile Patrick Cem Öztürk,  Yeşiller Partisinden Sülmez Doğan, Mustafa Kemal Öztürk, Turhal Özdal, Hıristiyan Demokrat Birlik Partisinden (CDU) Dr. Oğuzhan Yazıcı ve Sol Parti'den Cindi Tuncel meclise giren isimler oldu. Daha önceki dönemde mecliste bulunan SPD'li Ruken Aytaş ile Aydın Gürlevik yeterli oyu alamadıkları için meclise tekrar giremedi. Her iki aday yedek listede yer aldı. Meclisteki Türkiye kökenli milletvekili sayısı ise 11'den 10'a düştü.

KESİN SONUÇLAR AÇIKLANDI

Seçim sonucu resmi makamlar tarafından açıklandı. Yapılan açıklamaya göre seçimlere 487 bin 720 seçmenden 244 bin 122'si katıldı. Katılım ilk kez yüzde 50.1 oranına geriledi. Meclise giren partilerde aldıkları oylarla şöyle sıralandı: SPD yüzde 32.9, CDU yüzde 22.4, Yeşiller yüzde 15.1, Sol Parti 9.5, FDP yüzde 6.5, AFD yüzde 5.5 BIW ise yüzde 3.2 oranında oy aldı. SPD 30, CDU 20, Yeşiller 14, Sol Parti 8, FDP 6, AFD 4 ve BIW 1 milletvekili çıkardı.  

KOALİSYON KURULACAK

Tek partinin iktidarı kuracak çoğunluğu yakalayamaması nedeniyle önümüzdeki günlerde koalisyon kurulması için partiler arasında görüşmeler başlayacak. Geçen dönem olduğu gibi yeni dönemde de SPD-Yeşiller Koalisyonunun devam etmesi bekleniyor. Seçim sonrası SPD'nin yüzde 6 oranında oy kaybetmesi nedeniyle istifa eden Eyalet Başbakanı ve Belediye Başkanı Jens Böhrnsen'in yerine SPD içinde arayışlar devam ediyor.