• İŞTE YÜZKARASI DEMİREL GERÇEĞİ!

  • Birgün Gazetesi’ni aşağıda alıntıladığım çok önemli yazısından dolayı kutluyor ve şu notları düşmeyi görev biliyorum.

    Morrison Firması'nın Türkiye taşeronu iken 1964'te ABD Başkanı Johnson'un koltuğu altında çekilmiş fotoğrafıyla seçim propagandası yaparak önce AP'nin, ardından da hükümetin başına geçen, iktidarda bulunduğu yıllarda sol uyanışı ezmek için askerlerle birlikte her türlü baskıyı tezgahlayan, İslam'ı hızla politize ederek bugünkü yeşil faşizmin temellerini atan, sağcı katillere asla toz kondurtmayan,1971 darbesinden sonra Deniz, Yusuf ve Hüseyin'in idamı için elinden geleni ardına koymayan, cumhurbaşkanı iken 1994'te Kürt milletvekillerinin Meclis'te tutuklanıp zindana gönderilmesinin bir numaralı sorumlusu olan bu siyaset sahtekârına alkış tutanları, ta 60'lı yıllardan itibaren kendisine karşı Akşam Gazetesi ve Ant Dergisi yöneticisi olarak mücadele vermiş ve onun yüzünden sürgüne mahkum edilmiş sosyalist gazeteci sıfatımla protesto ediyorum. Doğan Özgüden

Denizlerin idamına iki elini kaldırarak “evet” oyu veren ve 70'li yıllardaki cinayetlerle ilgili olarak “Bana sağcılar adam öldürüyor dedirtemezsiniz” diyen Süleyman Demirel adına açılan müze; merkezinden, ulusalcısına, yandaşından, Cemaatçi'sine kadar birçok gazete tarafından coşkuyla karşılandı. Yandaş gazete Türkiye, merkez medya olarak bilinen Hürriyet, ulusalcı Cumhuriyet ve Aydınlık, Cemaat'in sesi Zaman, son zamanlarda demokrat bir imaj çizmeye çalışan Yurt gazeteleri, 'Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'ni birinci sayfalarında selamlamaktan geri durmadı. Birbirleriyle hiçbir konuda anlaşamayan gazeteler, söz konusu “Demirel'in demokratlığı” olunca tek ses oldu. Gazetelerden bazı örnekler şöyle:

MERKEZ-YANDAŞ BİRLİKTE...

Hürriyet: Doğan Medya'nın “Amiral Gemisi” ve Türkiye basınının merkez medyası olarak kabul edilen Hürriyet, Demirel adına açılan müzeyle ilgili olarak “Köyden zirveye 90 yıllık” başlığını kullandı. Gazetenin yazarı Ertuğrul Özkök de müzeyle ilgili bir izlenim yazarak “Gördüğüm tablo şudur. Demirel çok partili hayata geçtikten sonra Türkiye'yi yönetmiş en demokrat insandı” ifadelerini kullandı.

Türkiye: AKP'ye yakın gazetelerden Türkiye de Demirel için açılan müzeyi birinci sayfasından gören gazetelerden biriydi. Demirel'in fotoğrafını paylaşarak “Artık müzesi var” diyen Türkiye, adına “demokrasi müzesi” açılan 9'uncu Cumhurbaşkanı'na saygıda kusur etmedi.

ANTİ-EMPERYALSİT DEMİRELCİ!

Aydınlık: Kendisine “muhalif” kimliğini yakıştıran ve sözde anti-emperyalist bir hat tutturmaya çalışan ulusalcı Aydınlık gazetesi de, Amerikan 6. filosunu Dolmabahçe'de denize döken Deniz Gezmişleri, verdiği oyla idama yollayan Demirel'e birinci sayfasında selam durdu. Aydınlık'ın haberinde “Demirel açış konuşmasında 'Ben Cumhuriyet'in savcısıyım' dedi. Demirel Mustafa Kemal Atatürk'ü minnetle andıklarını belirtti” sözleri yer aldı.

Zaman: Cemaat'in gazetesi olarak bilinen Zaman da diğer gazeteler gibi Demirel adına açılan müzeyi birinci sayfasında duyurdu. Zaman, logosunun üstüne yer verdiği habere “Demokrasi Müzesi İslamköy'de açıldı” başlığını koydu.
Demirel'in 'demokratlığı'
Türkiye'nin İsmet İnönü ve Tayyip Erdoğan'dan sonra en uzun süre başbakanlık yapan siyasetçisi olan Süleyman Demirel, 70'li yıllarda gelişen toplumsal harekete karşı, dağınık halde bulunan tüm sağ güçleri “anti-komünist propaganda” altında buluşturan bir isimdi. Bu dönemde halkın demokrasi ve özgürlük mücadelesi, Demirel liderliğindeki Milliyetçi Cephe hükümetinin desteklediği (AP, MSP, MHP ve CGP'nin oluşturduğu sağ blok) paramiliter silahlı güçlerin yoğun saldırılarına ve kitlesel katliamlarına maruz kaldı. Pek çok aydın, demokrat, devrimci ve yurtseverin katledilmesiyle ilgili olarak dönemin Başbakanı Demirel, “Bana sağcılar adam öldürüyor dedirtemezsiniz” dedi.

ÇORUM'U BIRAK FATSA'YA BAK”
Demirel'in, 50'nin üstünde yurttaşın Çorum'da devlet destekli çeteler tarafından katledilmesiyle ilgili olarak kullandığı sözler de çok tartışıldı. “Çorum'u bırak Fatsa'ya bak” diyen Demirel; o dönemde halkçı belediyecilikle haklı bir ün kazanmış Fikri Sönmez'in (Terzi Fikri) belediye başkanlığını yaptığı Fatsa'yı işaret etti. Demirel'in bu sözlerinin ardından 11 Temmuz 1980'de Fatsa'ya askerler tarafından “Nokta Operasyonu” düzenlendi ve halkın kendini yönetme iradesi hedef alındı. Daha sonra bu operasyonda askerin, cinayetten aranan Ülkücüleri yüzlerine maske takmak suretiyle rehber olarak kullandığı ortaya çıktı. 

Demirel'in liderliğindeki AP, 27 Mayıs darbesi sonrası idam edilen üç DP'liye karşılık Denizlerin idamı için “3'e 3” şeklinde bir intikam kampanyası yürüttü. Demirel 24 Nisan 1972'de Meclis'te yapılan oylamada iki elini birden kaldırarak idamlar için “evet” oyu kullandı.

7 kez hükümetlere başbakanlık yapan Süleyman Demirel, 1993-2000 yılları arasında ise Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı oldu.(Birgün Gazetesi)