BİLD: 'ALMANYA'DA DA POLİS ŞİDDETİ SONUCU İNSANLAR ÖLÜYOR'

Rapora göre geçtiğimiz yıl 14 kişinin polis kurşunu sonucu öldüğü, ve 29 kişinin de yaralandığı belirtildi. Haberde 'geçtiğimiz yıl 67 kez polis ateş açtı, bunun 63'ü uyarı ateşiydi. 2018 yılında Almanya çapında 11 kişi polis kurşunu sonucu öldü' denildi. 

ABD'de siyahi vatandaşın polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Almanya'da da emniyette ırkçılık ve polis şiddeti tartışmalarını gündeme getirdi. Polise karşı 2000-2500 soruşturma açıldı ve çoğu takipsizlikle sonuçlandı. 

POLİS İDDİALARI REDDEDİYOR 

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eş Genel Başkanı Saskia Esken, Alman polisinde örtülü bir ırkçılık olduğunu ve polis şiddetini inceleyecek bağımsız bir birime ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. 

Alman polis yetkilileri ise gazeteye yaptığı açıklamada sözkonusu iddiaları yalanlıyor. Federal Polis Sendikası (GdP) Başkan yardımcısı Dietmar Schilff 'Sözkonusu iddialar gereksiz ve yanlış. ABD'de yaşanan olay ile Almanya'da yaşananları birbiriyle ilişkilendirmek için hiç bir neden yok' dedi. 

Öte yandan 'Der Spiegel' dergisinin internet sayfasında yer alan habere göre geçtiğimiz yıl Münih kentinde de emniyet birimlerinde 'ırkçı' olaylara rastlandı. Hessen eyaletinde de 2018 yılında birçok polis memuru hakkında soruşturma başlatıldı ve Münih'te polis memurları görevden uzaklaştırıldı. 

Ayrıca Spiegel dergisi tarafından yapılan kamuoyu araştırma sonucuna göre Alman'ya da çoğunluk polis birimlerinde ırkçı sorunun olmadığı yönünde görüş bildirdi. Ancak araştırmaya katılanların verdiği cevaba göre; sbüyük kentlerde oturanlar; küçük kentlerde oturanlara göre ırkçı eğilimin arttığını düşünüyor. 

SÜHEYLA KAPLAN