Filistin asıllı, Birleşik Arap Emirlikleri doğumlu Ahmad A. (26) cuma günü saat 15:00'e doğru Hamburg'ta Barmbek semtindeki Edeka isimli süpermarkette alışveriş yapan insanlara saldırarak semti kana buladı.

Hamburg polisi, Birleşik Arap Emirlikleri doğumlu, Filistin kökenli saldırganın, radikalleşme eğilimi yüzünden polis tarafından "İslamcı" diye kaydedilen şüpheliler takip listesinde olduğunu açıklandı. Saldırgan hakkında sınırdışı kararı bulunduğu, ancak sınırdışı edilemediği belirtildi.

Cumartesi günü Hamburg Senatosu binasında düzenlenen bir basın toplantısında olay hakkında geniş açıklamalarda bulunan Hamburg Başsavcısı Jörg Fröhlich, Anayasayı Koruma Dairesi Eyalet Başkanı Torsten Voß ve Hamburg İçişleri Senatörü Andy Grote, saldırganın öz geçmişi ile olaya yönelik basın mensuplarına geniş açıklamalarda bulundu. Yakın bir arkadaşının polise verdiği bilgileri de paylaşan yetkililer, saldırganın yakın bir zamana kadar alkol kullandığını ve bir süredir ise kaldığı iltica kampında yüksek sesle Kuran okumaya başladığı, bundan dolayı da çevresinde dikkat çektiği için polis kayıtlarında  "cihatçı" değil de " İslamcı" olarak sınıflandırıldığı kaydedildi.

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Geçtiğimiz cuma günü Fuhlsbütteler Strasse 188 adresindeki Edeka isimli süpermarkette alışveriş için giren saldırgan, heyecanlı haliyle dikkat çekerek tekrar dışarı çıkmış ve karşı duraktaki otobüse binmişti. Otobüs hareket etmeden şöföre "ineceğim" diyerek kapıyı açtırıp otobüsten inen saldırgan, Edeka isimli süpermarkete girrmiş ve rafta paket içindeki duran 20 cm uzunluğundaki bıçağı çıkartıp eline alarak "Allahu Ekber" diye bağırarak tekbir getirip insanları rastgele bıçaklamaya başladı.

Görgü tanıklarından edinilen bilgiye göre saldırganı biri Türkiye kökenli, diğerleri Tunuslu , Mısırlı ve Alman olmak üzere dört duyarlı kişi sandalye ve sopa darbeleriyle etkisiz hale getirdi.

SALDIRGAN: BEN HRİSTİYANLARI ÖLDÜRECEĞIM

Olay yerinin karşısındaki bir işyerinden aldığı demir çubukla saldırgana vurduğunu ifade eden oto tamircisi iki çocuk babası Ömer Ünlü, saldırganın daha fazla kan akıtmasının önüne geçti. Görgü tanıklarından edinilen bilgiye göre Ünlü ve diğerleri, yol üstündeki bir cafeden aldıkları sandalye ve sopalarla saldırganın önünü kesti. Ahmad A. adlı saldırgan, elindeki bıçağı sallayarak üzerlerine yürüdü. Ahmad A., "Allahu Ekber" diye bağırarak Arapça olarak " Defolun, sizinle işim yok. Ben Hristiyanları öldüreceğim." dedi. Saldırganın ne dediğini Arapça bilen bir kişi hariç kimse anlamadı. Sokak ortasında süren kovalamaca sırasında, Ömer Ünlü ve diğer üç kişi sandalyelerle vurarak saldırganı, polis olay yerine gelene kadar yere yatırmayı başardı. Olayın tesiri ile o an kolunun çıktığını anlamayan Ömer Ünlü, olay sonrası hastaneye kaldırılarak tedavi edildi.