Bundan sonra Berlin Eyaleti'ndeki resmi daireler, kamu kuruluşlarındaki yetkililer, öğretmenler veya polis güçleri tarafından ayrımcılığa uğrayan herkes gelecekte tazminat davası açabilecek.

Geçtiğimiz Perşembe günü kabul edilen ve Almanya'da benzersiz olan “Ayrımcılıkla Mücadele Yasası”na Berlin “Evet” diyen ilk eyalet oldu. 

Oylamaya katılan 143 milletvekilinden 86 evet, 57 ret oyu çıktı. Kabul edilen karar 14 gün içinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girecek.

Ayrımcılıkla Mücadele Yasası, kamu kuruluşları karşısında kimsenin cinsiyet, etnik köken, din, inanç, dünya görüşü ve bir dizi başka özellikten dolayı  ayrımcılığa maruz bırakılamayacağını, ayrımcılığa maruz kalınması durumunda ise tazminat hakkını öngörüyor.

YASAYI SAVUNANLAR KADAR ELEŞTİRENLER DE VAR

Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer yasayı eleştiren siyasetçiler arasında yer alıyor.

Birlik’90/Yeşiller partili Adalet Senatörü Dirk Behrendt oturumda yaptığı konuşmada, “Bu şehirde metroda, sokakta, iş yerinde ayrımcılığa uğramak gündelik hayatının bir parçası haline gelen insanlar var. Ayrıca resmi makamlar tarafından da diğer Berlinlilerden farklı muamele görmeleri de söz konusu olabilir” dedi. 

Sol Parti, Berlin'de kabul edilen yasanın tüm Almanya'ya örnek olmasını ve diğer eyaletlerde de kabul edilmesini savundu. NRW Eyaleti Sol Parti sözcüsü Jules El-Khatib imzalı yazılı açıklamada Berlin'de kabul edilen “Ayrımcılıkla Mücadele Yasası”na NRW'de acil ihtiyaç vardır denildi.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Parlamento Grubu Başkanı Burkard Dregger ise oturumda yaptığı konuşmada yasayı “gereksiz” olarak niteledi. Dregger, “Kendisini ayrımcılığa uğramış hisseden herkes bunu mahkemede iddia edebilir. Devletin görevlilerinin sistematik ayrımcılık yaptığına dair güvenilir herhangi bir kanıt yok. Memurlarımız zan altında bırakılıyor. Almanya yine başkalarından çekindiği için başını sallıyor” görüşünü savundu. 

FDP'li Anayasayı Koruma ve Hukuk Sözcüsü Holger Krestel, “FDP parlamento grubu olarak yasanın anayasaya uygun olup olmadığını inceliyoruz. Böylece polisin hukuki haklarını yeniden sağlamayı istiyoruz” dedi. Krestel, söz konusu yasanın Berlin polisinin işini çok daha zor hale getirdiğini söyledi.