Duisburg'tan Sosyal Demokrat Parti SPD Federal Milletvekili seçilen Mahmut Özdemir, Almanya'dan yayın yapan Kanal Avrupa Televizyonu'n Sivil İnisiyatif programın canlı yayınına konuk oldu. Moderatörlüğünü Tevfik Kara'nın yaptığı programa Mahmut Özdemir'in yanı sıra Duisburg Belediye Başkanı Erkan Kocalar ve gazeteci İbrahim Ergül'de katıldı.
Almanya ve Avrupa'da baş gösteren olaylarla ilgili soruları yanıtlayan Mahmut Özdemir, İslam karşıtı eylemleriyle gündeme oturan ve pazartesi günü Duisburg şehrinde, yeni bir gösteri yapmayı planlayan Pegida grubu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“PLAKASINDA DUİSBURG YAZAN HERKES MİTİNGE GELMELİ”

Programın adı olan sivil inisiyatifi hatırlatan Sosyal Demokrat Parti SPD Federal Milletvekili Mahmut Özdemir: “Sivil inisiyatif, Alman, Türk ve İtalyan'a bakmaz. Irkçılık gibi birçok çıkışı içinde barındıran ve ne oldukları tam anlaşılmayan Pegida grubuna fırsat verilmemeli” dedi.

Özdemir, Duisburg mitingi için sözlerine şöyle devam etti:

“Pazartesi günü Duisburg'a gelecek olan bu istenmeyen misafirlerin, ne oldukları belli değil, asıl önemli olan bunların iç yüzü. Duisburglu olan bizler gereken tepkiyi göstermeliyiz. Duisburg'da yaşayan herkesin bu karşı mitinge katılması gerekiyor. Siyasetçi, cami derneği nereden olduğu fark etmez kullandığı arabanın plakasında Duisburg(DU) ve kimliğinin ikametinde Duisburg yazan herkesin, Pegida'ya karşı yapılacak mitinge katılması gerekiyor”

“Demokratik haklar kullanılarak ırkçı akımlara tepki gösterilmeli” diyen Mahmut Özdemir şunları ifade etti:

“Aşırı sağcı olan başka bir grup Pro NRW Duisburg merkez cami karşısında gösteri yapıyor ve buna karşılık sadece beş yüz insan toplanabiliyor, neden beş bin kişi toplanamıyoruz, neden “sizi istemiyoruz?” “sizler istenmeyen insanlarsınız” şeklinde tepki gösteremiyoruz. Bunun için Pegida'yi istemeyen herkesi Pazartesi günü saat 18.30'de başlayacak mitinge gelmesi gerekiyor. Burdan Duisburg'da yaşayan Müslüman, Hristiyan Yahudi ayırmadan herkese çağrı yapıyorum. Çok kuvvetli bir tepki göstermeliyiz“ dedi.

Duisburg şehrinin sorunlarının da konuşulduğu programda bir soru üzerine milletvekili Mahmut Özdemir şöyle yanıt verdi: “Duisburg Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Uyum Meclisi'nin çok gerekli olmadığını düşünüyorum. Bu konuda yapılacak eleştirileri göze alarak bunu söylüyorum. Türkçe ve Almanca iyi konuşabilen arkadaşlarımız var bu mecliste, o arkadaşlarımız göçmenleri temsil etmek istiyorlarsa, partilere girsinler ve belediye encümeni olarak hizmet etsinler. Bize böyle temsilciler lazım. Uyum meclisin de çok iyi çalışan arkadaşlarımız bulunuyor, onları küçük düşürmek için bunu söylemiyorum. İlerisi için bu çalışmaların belediye encümen üyeliği ile yapılmalı, daha faydalı olacaklarına inanıyorum”.

Programda konuk olan diğer bir siyasetçi Duisburg Belediye Başkanı Erkan Kocalar ise Duisburg'da sembolik olarak ışıkları kapatarak demokratik tepkilerini göstereceklerini ifade etti. Kocalar : “Pazartesi günü için kesinlikle Pegida'ya şans vermiyoruz. Şehrimizde bulunan çok sayıda sivil toplum örgütlerinin katılımı yönünde olumlu işaretler var, çok kültürlü ve 145 ayrı ulustan insanın yaşadığı bu şehirde, çizmeyi aşmış bir gruba Pegida'ya gereken cevap verilecektir” dedi.