Türkiye'de 10 Ağustos tarihinde gerçekleştirilecek olan 22. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yurtdışında ilk defa oy kullanılıyor. Yurt dışında kayıtlı olan seçmenler 3 Temmuz Pazar gününe kadar sandık başına gidecek.


Seçmenler randevu alarak sandık başına giderken, önceki gün gibi dün seçime katılım oranı oldukça düşüktü. Özellikle yurt dışındaki 2,5 milyondan seçmenden 1 milyon 380 bin 909'ünün yaşadığı Almanya'da seçime ilgisizliğin randevu sisteminden kaynaklandığı belirtiliyor. Bugün ve Pazar günün iş günü olmamasından dolayı katılımın daha fazla olması bekleniyor.

ALMAN GAZETECİLER: BOŞ SALONLARIN RESMİNİ ÇEKTİK


Sabah 8:00’de başlayan ve saat 17.00'e kadar süren oy verme işlemi sırasında gazetecilerin oy kullananların görüntülerini çekmesi ve seçmenlerle röportajlar yapması engellendi. Gazetecilerin sadece saat 7.30'da yarım saat önce seçim lokallerine alınmaları ve sadece boş olan salonları çekmelerine izin verilmeleri Alman Gazeteciler Birliği (DJV) tarafından eleştirildi.


Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan DJV Başkanı Michael Konken gazetecilerinin haber alma özgürlüğünün Türk yetkililer tarafından engellendiğini belirtti. Seçmenleri rahatsız etmeyecek şekilde gazetecilerin salonlara alınmasını isteyen Konken "Almanya'daki seçimlerde gazeteciler için uygulanan kurullar nasılsa, Almanya'da Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı için yapılan seçimlerde de aynı kural uygulanmalı" dedi.


Ayrıca seçim lokalleri önünde gazeteci ve muhabirlerin engellenmesi konusu yaygın Alman medyasında da genişçe yer aldı. Gazeteciler, burada basına yapılan kısıtlamaların Türkiye'den daha fazla sıkı olduğuna dikkat çektiler.