Torino merkezli La Stampa gazetesi buna dair haberini okuyucularına, “Torino Üniversitesi’nden Türkiye’de gözaltına alınan akademisyenlerle dayanışma. Ancak öğrenciler ve akademisyenler protestonun şekli konusunda ayrıştı” başlığıyla okuyucularına duyurdu.

Gazetesinin aktardığına göre, Perşembe günü bir toplantı düzenleyen üniversitenin akademik senatosu, öğrenci konseyi ve Erasmus’tan sorumlu komisyon üyeleri, Türkiye’deki akademisyenlere baskıyı kınama konusunda fikir birliğine vardı. Ancak konu atılacak somut adımlara gelince, öğrenciler ve akademik kadro arasında ayrışma yaşandı. 

“DİSİPLİN SORUŞTURMASI BAŞLATAN TÜRK ÜNİVERSİTELERİYLE İLİŞKİ KESİLSİN”


Öğrenciler, bildiriye imza atan akademisyenler hakkında disiplin soruşturması başlatan Türk üniversiteleriyle ilişkilerin kesilmesini talep ederken, akademik senato buna karşı çıktı.

Bazı doçentlerin toplantıda, “Türk üniversiteleriyle farklı anlaşma ve ortaklıklarımız var. Hangisinin bu olaya karıştığını bilmiyoruz. İlişkileri askıya almak pek anlamlı olmaz” dediği aktarıldı.

Öğrenci temsilcilerinden Jacopo Calzi’nin ise, “Bir üniversite, daha fazla bilgi sahibi olmaya çalışmalıdır, böylece kimin Türk hükümetinin işbirlikçisi olduğunu keşfeder, onunla ilişiğini keser” görüşünü ortaya koyduğu belirtildi. 


TOPLANTIDAN SOMUT BİR TAVIR ÇIKMADI

Somut bir sonuç alınamayan toplantının, Rektör Gianmaria Ajani’nin, Türkiye’de terör propagandasıyla suçlanan akademisyenlerle dayanışma konusunda hassasiyet göstermeleri için İtalyan Üniversite Rektörleri Konferansı’nı harekete geçirme kararıyla son bulduğu kaydedildi.  

“Bağımsız Öğrencilere Evet (Si Studenti Indipendenti)” adlı öğrenci birliğinin Facebook hesabından yapılan açıklamada, akademik senatoya tepki gösterilerek, “Biz rastgele yaptırımlar (disiplin soruşturması başlatan üniversiteler için) talebinde bulunmadık, soyut dayanışma mantığından çıkmak için gerekçesi olan bir eylem talep ettik” denildi.