Türkiye'nin her şeye mazeretinin belirten Bakan Yıldız, "Yalnızca 'enerjimiz yok, kusura bakmayın' demeye mazeretimiz olmaz. O yüzden yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı harekete geçirmek istiyoruz. Su, güneş, rüzgâr, yerli kömür ve jeotermal gibi önem verdiğimiz kaynaklar var" diye konuştu

Türkiye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği’nin Yalova’nın Termal ilçesinde düzenlediği ‘5686 sayılı jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sular kanunu’ konulu çalıştayına Bursa'da ki incelemelerini tamamlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'da katıldı. Termal Limak Hotel’deki toplantıda bir konuşma yapan Bakan Yıldız, jeotermal enerjinin Türkiye’nin kendi öz kaynağı olduğunu söyledi. Türkiye’nin enerjisini ithal ettiğini ve bundan da memnun olmadıklarını dile getiren Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Son derece olumsuz hava koşullarında ve çok sert soğuklarda, hatta yazın da çok sert sıcaklarda enerjiye olan ihtiyaç, doğalgaz gibi kaynaklardan sağlanıyor. Şu anda elektrik üretiminin yüzde 43'ü hatta yüzde 55'i doğalgazdan kaynaklanıyor. Bundan hiçbirimiz memnun değiliz. İthal ettiğimiz bir kaynağı, Türkiye’de kullandığımız elektrik kaynağı olarak görüyoruz. Memnun olmamakla iş bitmiyor. Onun gereğini yapmak lazım. Bizim her şeye mazeretimiz olabilir. Yalnızca ‘enerjimiz yok, kusura bakmayın’ demeye mazeretimiz olmaz. O yüzden yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı harekete geçirmek istiyoruz. Su, güneş, rüzgâr, yerli kömür ve jeotermal gibi önem verdiğimiz kaynaklar var."

Türkiye'de 7 bin megavatlık bir termal enerji kapasitesi elde edildiğini belirten Bakan Yıldız, termal ısıyla alakalı bütün bu rezervleri ortaya çıkartmak, özel sektörün de kendi çaba ve gayretleriyle bu rezerv alanını genişletmek için MTA son 10 yılda ödeneklerini 10 katına çıkarttığını söyledi. Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

"Bu önemli bir şey. 2 bin metrelerden 25 bin metreler civarında bir sondaj miktarı yakalandı. AK Parti hükümetlerimizle birlikte, 115 bin metre sondajlama tamamlanarak yaklaşık bin 422 megavat termik ısı enerjisi açığa çıkartılıyor. Böylece 3 bin 330 megavat termal olan kullanılabilir ısı kapasitesi, 4 bin 764 megavat termale çıkartılarak ülkemizde görünür kapasitenin bu oranda arttığını söyleyebiliriz. Önceki geliştirdiklerimizle birlikte 7 bin megavatlık bir termal enerji kapasitesi yakalanmış oluyor."

Hükümetlerinin, gar, su kaynakları, jeotermaldeki türbin ve jenaratörlerin üretilmesiyle ilgili de bir hamle başlattıklarını kaydeden Bakan Yıldız, “Bunların artık gelişen büyüyen ve ilerleyen Türkiye’de, mutlaka belli bir teknolojiyle beraber yapılabiliyor olması lazım. Çünkü Türkiye, beyniyle, kalbiyle, vicdanıyla beraber de büyüyor. Her yönüyle birlikte büyümesi lazım ki bir obez büyüme oluşmasın. Şu son 10 yıl içerisindeki Türkiye'de, gayri safi yurt içi hasılanın 3 katına çıkartılması, bütün bu rakamlarımızı teyit eden, bizi cesaretlendiren ve ileriye doğru daha da güven veren bir ortamda ilerleme var. Bütün bu yatırımlar inşallah, önümüzdeki 3 yıl içerisinde realize edilmiş olacak. Bunların lisanslanmasıyla alakalı da çalışmalar aynı şekilde devam ediyor" diye konuştu.

Geceyi Yalova'da geçiren Bakan Yıldız bu sabah İstanbul'a döndü.