Konsolosluk para istiyor
İnternette dolaşan ve Almanya'da yaşayan bir gurbetçi tarafından Alman hükümetinin verdiği yardım paralarının Türkiye'de 'Biz bize yeteriz Türkiyem' adlı yardım kampanyasına yatırılmasını istediği videonun ardından, Türk konsoloslukları da mail yoluyla gurbetçilerden para istemeye başladı.

Avrupa ülkelerindeki Türk Konsoloslukları da diğer Türk dış temsilcilikleri gibi Türkiye kokenlilerin mail adreslerine mail atarak AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı 'Biz bize yeteriz Türkiyem' isimli yardım kampanyasına bağışta bulunmalarını istedi.

Herkese mail attılar
Gönderilen maillerde, 'COVID-19 salgını nedeniyle mağdur olan dar gelirli vatandaşlarımıza destek sağlamak amacıyla Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından "Biz Bize Yeteriz Türkiyem" mesajıyla bir Milli Dayanışma Kampanyası başlatılmıştır. Aşağıdaki bağlantıda yer alan örnekten yararlanmak suretiyle, Ziraat Bank Intl Ag üzerinden anılan kampanyaya havale ücreti ödemeden destek göndermek mümkündür' denildi.

Mail yoluyla dilencilik
'Toplumsal dayanışma ve sosyal sorumluluk anlayışıyla imkânlarınız ölçüsünde sizleri de bu kampanyaya katılmaya davet ediyoruz'
sözleri ile sona eren T.C. Hamburg Başkonsolosluğu ibareli mail Türkiyelileri şaşırtırken pek çok kişi de sosyal medya hesaplarından maillere tepki göstererek, Türk devletinin yurt dışındaki Türkiyelileri bulup para dilenmesi gündeme oturdu.

Avukat Hüseyin uyardı
Öte yandan konunun hukuki boyutu ile ilgili açıklama yaparak Türkiyelileri uyaran Avukat Mülayim Hüseyin, konsolosluğun bağış çağrısının mail yoluyla kendisine de ulaştığını ifade ederek, "Almanya hükümeti ve Hamburg Eyaleti Corona Pandemisinden dolayı işyerlerine verilen yardımlar likitide sorununu aşmak için, yani ödeme zorlukluklarını atlatmak için verilmektedir" dedi.

Yardım yasal değil
"Bu yardımlardan yararlanıp, bu ödemeleri kısmen de olsa Türkiye Hükümeti bağış çağrılarına aktarmak devleti yanıltmak, toplumun vergi paralarını kötüye kullanmak, yani dolandırmaktır"
diyen Avukat Mülayim Hüseyin, "Bu tür çağrılarda bulunanlar Alman ceza kanununa göre suça teşvik maddesinin şartlarını yerine getirerek suç işlemektedir. Dikkatlerinize iletirim" diyerek Almanya'da yaşayan Türkiyelileri, söz konusu yardım kampanyasına katılmamaları yönünde uyardı.

Hakan ARSLAN