AVUSTURYA'DA Ulusal MeclisiDİYANET VE MİLLİ GÖRÜŞ CAMİLERİ KAPATILIYOR

Sözkonusu önerge merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) oyları ile kabul edildi. Avusturya Sosyal Demokrat Parti'nin onay vermediği önergenin kabul edilmesinde, bu derneklerin AKP'nin uzantısı ve merkezleri olarak kullanılması gerekçe gösterildi. 

Avusturya'da yarın gerçekleşecek Ulusal Parlamento seçimlerinde Yeşiller Partisi'nden milletvekili adayı olan Berivan Aslan kararı desteklemekle birlikte, önergenin aşırı sağcı parti tarafından hazırlandığına ve seçimden üç gün önce sağ oyları çekmek amacıyla meclis gündemine getirildiğini savundu. 

'BU BİR SEÇİM YATIRIMIDIR'

Avusturya'da bir önceki sağcı iktidarın sürekli olarak sağ-popülist politika izlediğini hatırlatan Aslan 'FPÖ hükümeti bugüne kadar hep çifte standart bir politika izledi. Dış politikada örneğin Türkiye ile ilişkilerini düzleştirirken; ülke içinde ise ırkçı bir politika izledi. Bu anlamda aşırı sağcı parti tarafından meclise sunulan bu önergeye güvenmiyorum, tamamıyle muhafazakar seçmenin oylarını almak için hazırlanmış bir önergedir ' dedi. 

'ERDOĞAN'IN İZLEDİĞİ YANLIŞ POLİTİKALARIN BEDELİNİ BURADAKİ GÖÇMENLER ÖDÜYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın izlediği yanlış politikanın bedelini yurtdışında yaşayan göçmenlerin ödediğini ifade eden Aslan konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Kabul edilen bu önerge yine AKP iktidarının işine gelecek. Çünkü mağduriyet politikası oluşturulacak ve buradaki göçmenler ikinci sınıf vatandaşı olarak lanse edilmeye çalışılacak. Erdoğan'ın izlediği yanlış politaka yurtdışında yaşayan göçmenlerin uyumuna da zarar veriyor. Bu anlamda Erdoğan iktidarını sağlamlaştırmak uğruna kendi seçmenlerini bile harcıyor. Ancak şunu kabul etmeliyiz ki, ATİB ve Diyanet'e bağlı camiler gerek seçim gerekse referandum sürecinde parti merkezleri gibi çalıştı, AKP seçmenini mobilize etme amacına hizmet ettiler.'

GÖÇMENLER YARIN SANDIKLARA GİTMELİ

Yarın 33'üncü hükümeti belirlemek için Avusturya'da yarın sandığa gidileceğini hatırlatan Aslan, geleceği şekillendirmek adına göçmenleri oy kullanmaya çağırdı. 

Öte yandan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, "siyasal ve radikal İslam"a karşı önlemler kapsamında ülke içerisinde faaliyet gösteren yedi caminin kapatılacağını açıklamıştı. Kurz ayrıca yabancı kaynaklar tarafından finanse edilen “çok sayıda” imamın da araştırıldığını ve bunların ülkeden ihraç edilebileceklerini söylemişti.

Çanakkale anması fotoğrafları

Hatırlanacağı üzere, Avusturya'daki Müslüman dernekler için bir çatı kuruluşu olan ve Türkiye’deki Diyanet İşleri Başkanlığı ile bağlantısı bulunan ATİB, 2016 yılında Viyana'nın en büyük camilerinden birisinde Çanakkale Savaşı'nı anmak için düzenlenen etkinliğin fotoğraflarının geçen Nisan ayında basına yansıması sonrasında Avusturya'da tepki uyandırmıştı. Haftalık "Falter" gazetesinde yayımlanan fotoğraflarda, asker üniforması giydirilmiş çocukların Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale'de savaşan askerleri canlandırdığı, "şehit rolündeki" çocukların yerde yattıkları ve üzerlerinin Türk bayraklarıyla örtüldüğü görülüyordu.

Fotoğraflara tepki verenlerden bir tanesi de Başbakan Kurz olmuştu. Kurz o zaman yaptığı açıklamada böyle bir olaya müsamaha gösterilmeyeceğini ve etkinliğin gerçekleştiği ATİB'e bağlı caminin kapatılabileceğini belirtmişti. Bunun üzerine Avusturya hükümeti ülkedeki camiler ile ilgili araştırma başlattıklarını açıklamıştı.

SÜHEYLA KAPLAN