Avusturya'da 17 Kasım’dan itibaren süpermarketler, bankalar, eczane ve temizlik malzemesi satan iş yerleri hariç her yer kapanacak. Kapanma salı gece yarısı başlayacak, 6 Aralık’a kadar sürecek.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, şunları söyledi: “Yapılan tek bir temas bile fazla. Hiç kimse ikinci tam kapanmayı istemese de kapanmanın işe yaradığını hepimiz biliyoruz. Noel’i birlikte kutlamayı istiyoruz. Endişelerinizi anlıyorum. Durum karşısında pek çok insan çaresiz, üzgün ve öfkeli olabilir. Ancak durum çok dramatik. Sağlık çalışanları yüzde 70 oranında enfeksiyonun nasıl bulaştığını izleyemez durumda. Sizden ricam birlik olalım. Birlikte durumu tersine çevirebiliriz. Kapanmayı tutarlı bir şekilde sürdürürsek ona ihtiyacımız da kısa süreli olur. Sağlık sisteminin tıkanması ancak alınan kapanma kararıyla önlenebilir. Biraz sabırlı olmalıyız.”

Alınan kararlar gereği kuaförler, berberler, masaj salonlarıyla birlikte okullar ve yuvalar da kapanacak. Derslere online devam edilecek. Çalışmalar evden yürütülecek. Ekim ayında yaptığı bir açıklamada günlük vaka sayısının 6 bini aşması durumunda ülkenin tamamen kapanacağını belirten Başbakan Kurz, şimdi bu kararı uygulayacak.

Avusturya’da 3 Kasım’dan beri sıkı önlemler uygulanıyordu. Ülkede, restoranlar, barlar, kafeteryalar, sinema, tiyatro ve opera salonları kapatılmıştı. Oteller ve pansiyonlar da 3 Kasım’dan beri turistlere hizmet vermiyor. Avusturya hükümeti 7 Aralık’ta en azından okulların ve çocuk yuvalarının yeniden açılmasını amaçlıyor.