Haber Merkezi

Avrupa'nın onlarca kentinde islami vahşet örgütü IŞİD'in terörü protesto edildi. Aralarında Hamburg, Frankfurt, Nürnberg, Viyana, Paris, Nantes, Innsbruck ve Uppsala'nın da bulunduğu birçok yerde, islami terör örgütü IŞİD ile ona destek veren güç ve ülkeler taşınan pankartlarda ve yapılan konuşmalarda lanetlendi.



Birçok şehirde yapılan gösteri ve mitinglerde ilk kez biraraya gelen çeşitli inançlardan ve halklardan on binlerce kişi, omuz omuz Şengal'daki yaşanan vahşeti nefretle potesto ettiler. Ezidi, Süryani-Asuri kuruluşlarıyla Kürtlerin öncülük ettiği gösterilere, Alevilerin yanında çeşitli sol, sosyal demokrat, komünist ve yeşiller parti yetkilileriyle, üyeleri katılarak destek sundular. Şehrin en merkezi yerlerinde yapılan gösterilerde Şengal ve Mahmur'daki insanlık dışı dramı lanetlediler. 'Ezidi halkı yalnız değildir', 'IŞİD terörünü lanetliyoruz" "Avrupa, Amerika ve BM niçin susuyorsunuz"" El Kaide, El Nusra ve IŞİD terörüne son" içerikli döviz ve pankartları taşıdılar.



Gösteride yapılan konuşmalarda on binlerce Ezidi'nin IŞİD terörüne maruz kaldığı açıklanarak, Irak hükümet yetkililerinin Reuters ajansına yaptığı en son bilgiyi paylaştılar. Irak hükümeti, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) 500 Ezidi'yi öldürerek toplu mezarlara gömdüğüne dair kanıtlarının bulunduğunu açıkladı.



 
Irak İnsan Hakları Bakanı'nın yaptığı açıklamada bazı kadın ve çocukların diri diri gömüldüklerine dair kanıtların da bulunduğu ifade edildi. Reuters'a açıklama yapan bakan, Ezidilerin toplu mezarlara gömüldüğünü bunun yanı sıra 300 kadının da esir alındığını söyledi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yetkilileri, IŞİD tarafından Irak'ın kuzeyindeki Sincar Dağı'nda kuşatma altında olan en az 20 bin Ezidi'nin kaçarak Suriye'ye geldiğini bildirdi. Burada Kürt kuvvetleri tarafından eşlik edilen Ezidilerin güvende olduğu bildirildi. Birleşmiş Milletler verilerine göre bir hafta önce Sincar Dağı'na kaçan Ezidilerin sayısı 50 bin civarında.


NÜRNBERG'DE EZİDİ'LERDEN BARZANİ TARAFTARLARINA TEPKİ

Nürnberg’de Medya Volkshaus’un çağrısı ile IŞİD çetelerinin Şengal’de gerçekleştirdiği katliam ve saldırıları protesto yürüyüşü yapıldı. Jakobsplatz’da başlayan yürüyüş çarşının caddelerinden geçerek tekrar Jakobsplatz’da son buldu.



Yürüyüşün başlaması esnasında bayrak açmak isteyen Barzani ve KDP taraftarlarına Ezidilerden tepki geldi. Bayrak açılmasını engellemek isteyen  Ezidiler “satılmışlar” diye bağırarak Barzani taraftarlarına saldırdılar. Ancak bu arbede yürüyüş görevlileri tarafından büyümeden engellendi.