Bu karar Avrupa'yı adeta ayağa kaldırdı.Avrupa Parlamentosu’nun en büyük grubu Hristiyan Demokratlar (EPP), İpek Medya Grubu’na el konulmasına sert tepki gösterdi. EPP Grubu’nun gölge Türkiye raportörü Renate Sommer, artık adil ve hür seçimlerden bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi.

Sommer,
"Bu şartlarda hür ve adil seçimlerden söz etmek boş laflardan öteye geçemez." dedi. Koza İpek Holding’e kayyum atanmasının AK Parti’nin özel sektöre ve bağımsız medyaya siyasi saldırısı anlamına geldiğini söyleyen Sommer, "Seçimlere 5 gün kala bu saldırı demokrasiye çok ciddi bir saldırıdır ve AKP’nin seçimlerde çoğunluğu elde etmek için bütün demokratik ilkelerden vazgeçebileceğini göstermektedir." dedi.

Avrupa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı: Siyasi olduğu çok açık

Avrupa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mogens Blicher Bjerregard Türkiye’de Koza-İpek Medya Grubuna kayyum atanmasıyla ilgili sert açıklamalarda bulundu. Söz konusu operasyonun siyasi amaçlarla gerçekleştirildiğinin son derece açık olduğunu vurgulayan Bjerregard, hükümetin muhalif medyayı susturmayı amaçlayan bu tür adımları bir an önce durdurması gerektiğini söyledi.

Bjerregard,
‘‘Sadece basın özgürlüğü ve editoryal bağımsızlık sayesinde medya ve gazeteciler vatandaşlara bağımsız, çoğulcu ve bilgilendirici gazetecilik hizmeti sağlayabilirler. Ki bu; özellikle seçim döneminde insanların demokratik gelişmelere katılmasının ön şartıdır. Hükümetin medya patronlarını görevden alması ve yerine yöneticiler ataması kabul edilemez bir şeydir ve basın özgürlüğünün ihlal edilmesi anlamına gelir.’’ dedi.

Söz konusu operasyonun 1 Kasım’da gerçekleştirilecek genel 
seçimden birkaç gün önce gerçekleştirildiğinin altını çizen Bjerregård, ‘‘Seçimlerden birkaç gün önce Türkiye’de geçici hükümetin Koza İpek Holding’e ait olan medya kuruluşlarına yönelik son saldırıları açık bir şekilde muhalif gazetecilere, ifade özgürlüğüne, özel ve bağımsız medyaya yönelik siyasi olarak motive edilmiş saldırılar olarak değerlendirilmeli. Yetkililer bu tür sahte suçlamalarla muhalif medyayı susturmaya çalışmaktan vazgeçmeli.’’ ifadelerini kullandı.

İngiliz Yazarlar Birliği: Medyanın bağımsızlığına doğrudan saldırı

İngiliz Yazarlar Birliği (English PEN) Direktörü Jo Glanville, Koza İpek Grubu'na 
kayyumatanmasını 'aşırı derecede endişe verici' diye nitelendirdi.

Konuyla ilgili Cihan'a yazılı açıklama gönderen Jo Glanville, şu ifadeleri kullandı: "Bu,
Türkiye'de medyanın bağımsızlığına doğrudan yapılmış bir saldırıdır ve ülkede basın özgürlüğünün dramatik bir şekilde daha da düştüğünü gösteriyor. Seçimlere son birkaç gün kalmışken, medyanın tehdit altında olmadan özgür bir şekilde yayın yapmasına Türk hükümetinin izin vermesi kritik önemde. Türkiye, ifade özgürlüğüne saygı göstereceğine dair yaptığı uluslararası taahhütlerini, basının rolünün hiç olmadığı kadar önemli olduğu bir zamanda ihlal ediyor."

HUKUKSUZ KARAR DIŞ BASINDA

Euronews: Kayyum listesinde iktidar partisine yakın isimler var

Türkiye’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Koza İpek Holding’e ait 22 şirketin yönetimlerine el konması dış basında da yankılandı.

10 dilde yayın yapan Euronews televizyonunun internet sitesinde yayınlanan haberde, "TMSF, şirketlerin başına daha önce Turkuvaz Meyda grubunda Medya Reklam Başkanı olarak görev yapan Ümit Önal’ı getirdi. Hukuken bağımsız isimlerden oluşması gereken
kayyum listesinde; Sabah ve ATV’nin eski yöneticileri ile iktidar partisine yakın isimlerin tercih edilmesi dikkat çekti." denildi.

Haberde, BUGÜN TV’ye bir destek ziyaretinde bulunan anamuhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun “Bir grubu düşman ilan etmek, acımasızca üstüne gitmek bizim sessiz kalacağımız bir durum değil.” ifadeleri aktarıldı.

Koza İpek Holding’e Eylül ayı başında da iki ayrı baskın düzenlendiği ve şirketlerde yapılan mali denetimlerde herhangi bir kayıt dışı işlemin tespit edilmediğine de haberde dikkat çekildi. (Cihan)