Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape, İzmir'in Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz’un tutuklanmasına ve görevden alınmasına tepki gösterdi.

Knape'nin yaptığı yazılı açıklamada, Oğuz’un 31 Mart yerel seçimlerinde halkın özgür iradesiyle seçildiği belirtildi ve "tutuklama kararının, bu tür uygulamalara yönelik ağustos ayında dile getirilen endişeleri yeniden canlandırdığı" ifade edildi.

Açıklamada, yerel yönetim temsilcilerine yönelik orantısız yargı süreci kullanımı ve bu kişilerin yerine yetkililer tarafından atama yapılmasının, "Türk halkının demokratik tercihi ve Türkiye’de yerel demokrasinin işlemesini sarstığı" kaydedildi.

'ATAMAYI BELEDİYE MECLİSİ YAPMALI'

Kongre’nin bu tür uygulamalara yönelik endişelerini sürekli dile getirdiği kaydedilen açıklamada, görevden alınanların yerine atamaları yetkililerin değil, belediye meclisinin yapması yolundaki çağrı yinelendi.

Açıklamada, bu konuların Türkiye’yi ekim ve kasım aylarında ziyaret eden raportörün kaleme alacağı raporda da ayrıntılı bir şekilde ele alınacağı bildirildi.

"FETÖ üyeliği" suçlamasıyla tutuklanan Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz'un yerine, Kaymakam Önder Can, Urla Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmişti. (Euronews)