Evlilik yoluyla gerçekleştirilen aile birleşimine engel olarak gösterilen, yeterli derecede Almanca bilme şartı Lüxemburg'daki Avrupa Adalet Divanı'nın yeni kararıyla resmen iptal edildi.

Ayrımcı ve anti demokratik bir uygulama olarak değerlendirilen kararın, 2007 yılından beri yürürlükte olması dah önce de, Avrupa Adalet Divanı'nın aldığı kararla Hollanda ve Avusturya'da iptal edilmişti. Almanya ise bu karar karşısında sessiz kalarak Almanca bilme şartına devam etmişti.

EVLİLİK YOLUYLA ALMANYA'YA GELMEK İÇİN ALMANCA BİLME ŞARTI KALDIRILDI

Hatırlanacağı üzere, 2007 yılından beri yürürlükte olan düzenlemeye göre ; 3. Dünya ülkelerinden (Türkiye, İran, Afganistan, Rusya vs.) evlilik yoluyla gelen eşlerden temel düzeyde Almanca dilbilgisini bilme ve bunu kanıtlamayı şartı koşulmaktaydı.

Avrupa Adalet Divanı aile birleşiminde aranan dil şartı ile ilgili „Almanya’nın uyguladığı dil sınavının Türkiye ile olan anlaşmalara aykırı“ olduğu yönünde görüş bildirdi. 

Almanya'da yaşayan eşlerinin yanına gelmek isteyenlere dönük uygulanan “Almanca dil bilgisi şartı” konusunda Avrupa Adalet Divanı raportörü Paolo Mengozzi  “Dil şartı, Türkiye ile AB arasındaki anlaşmalara aykırı” oldugunu  ve aile birleşimindeki dil şartının Türklere uygulanamayacağına hükmetti. 


TÜRKİYE'DE BİNLERCE EŞ MAĞDUR EDİLDİ

Almanya’ya evlilk yoluyla gelmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından yeterli derecede Almanca bilmeleri isteniyordu. Bu şartı yerine getirmek için her yıl binlerce insan Türkiye’de Almanca kurslarında giderek, seviye tabi testine tabi tutulmaktaydi.. Testi başaramayanlara evlilik yapmasına rağmen aile birleşimi yapmasına izin verilmiyor. Türkülere dahi konu olan ve hüsranla sonuçlanan birçok evlilikler,  Nazi döneminden kalan Alman yargıçların umrunda değildir diye yorumlara açık kapı bırakmaktaydı.

İşte Avrupa Konseyi'nin o kararı Urteil. (Az. C-138/13)

Türken, die zu ihrem Ehepartner nach Deutschland ziehen wollen, könne dies künftig auch ohne Nachweis von Deutschkenntnissen tun. Der 2007 eingeführte Deutschtest als 
Voraussetzung des Ehegattenzuzugs sei nicht mit einem früheren Abkommen mit der Türkei vereinbar und erschwere die Familienzusammenführung, entschied der Europäische Gerichtshof (EuGH) in einem am Donnerstag in Luxemburg verkündeten