Süheyla KAPLAN

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin davadan dosyası ayrılıp yakalanamayan ve Almanya'da yaşadığı tespit edilen ve aralarında Murat Sonkur'un da bulunduğu toplam dokuz sanığın insanlık suçu işlediklerini hatırlatan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) adına 'Sivas davasını' takip etmek üzere görevlendirilen avukat Mahmut Erdem Almanya'nın firari sanık Murat Sonkur'u koruduğunu söyledi.

Şu ana kadar fiari sanık Murat Sonkur'un son iki yıl içinde en az on kez ikamet adresini değiştirdiğini Alman resmi kurumlar aracılığıyla öğrenen Erdem ' Sivas katliamının baş sanıklarından Murat Sonkur'un şimdi de Hessen eyalerine bağlı Münster kentindeki güncel ikamet adresini tespit ettik. Bu bildiğimiz son iki yıldaki en az onuncu adres değişikliği. İnsanlık suçu işleyen bir sanık elini kolunu sallayarak Almanya'da rahatlıkla yaşayabiliyor. Alman ve Hollanda hükümeti bu kişiyi neden koruyor? Bunu bilmek istiyoruz' dedi.

Coburg Savcılığı tarafından avukat Erdem'e gönderilen resmi yazıya göre Türkiye Adalet Bakanlığı tarafından şu ana kadar sanık Murat Sonkur'un iadesi konusunda herhangi bir talep gelmedi.

Alman Federal Savcılığın istedikleri takdirde eyalet mahkemeleri tarafından sanık Murat Sonkur'un Almanya'da yargılanabileceği yönünde karar verdiğini de hatırlatan Erdem şu ana kadar herhangi bir eyalet mahkemesinin konu ile ilgili işlem başlatmadığına da dikkat çekti.

Bazı güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre Sivas katliamı baş sanıklarından birkaç firari sanığın da Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletine bağlı kentlerde ikamet ediyor.

İnsanlık suçlarında zaman aşımı olmadığını vurgulayan Erdem '2017 yılından beri Türkiye tarafından kesinlikle iade talebinde bulunulmadığı Alman makamlarınca tarafımıza bildirilmiştir. Türkiye'de Ankara Ağır Ceza Mahkemesi ya da hükümetlerin Dışilişkiler Bakanları olayın yaşandığı tarihten bugüne kadar hiçbir şekilde firari sanıkların yargılanmasını talep etmediler. İnsanlık suçlarında zaman aşımı olmaz' dedi.

Cumartesi Anneleri Yusuf Erişti'nin akıbetini sordu Cumartesi Anneleri Yusuf Erişti'nin akıbetini sordu

Almanya Alevi Birlikleri Feerasyonu (AABF) Başkanı Hüseyin Mat ise son günlerde Sivas katliamı baş sanıklarının ikamet ettikleri bölgelerde başka isimler altında iş yerleri açtıkları bilgisinin kendilerine geldiğini belirterek olayın Alman resmi makamlarca üzerine gidilmesi gerektiği konusunda çağrıda bulundu.

Almanya Federal Cumhuriyeti, Sivas katliamının firari sanıklarından Murat Sonkur’un iade talebini reddetmişti. Alman makamları, gerekçe olarak Sonkur’un iadesinin onaylanmasının ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesi ihtimali bulunmasını öne sürmüştü. Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’na yazı yazarak, Murat Sonkur’a ilişkin iade talebinin ilişkin kararın bir kez daha değerlendirilmesinin talep edilmesini istedi.

ZAMANAŞıMI TEHLİKESİ

Sivas katliamı davası Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Kırmızı bültenle aranan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş yakalanmazsa davanın 2023’te zaman aşımından düşmesi bekleniyor. Müşteki avukatları, katliamın insanlığa karşı suç olduğunu belirterek, zaman aşımı uygulanmaması görüşünü savunuyor.