Almanya'da aşırı sağcı NSU (Nasyonal Sosyalist Yeraltı) terör çetesinin ilk kurbanı Enver Şimşek (38), 5 Eylül 2000’de çiçek satarken vurulduğu yerde, çoğunluğu Alman 300 kişi tarafından anıldı.

NSU 10 KİŞİYİ KATLETTİ

Enver Şimşek’in 5 Eylül 2000’de öldürülmesiyle başlayan seri cinayetler 2007 yılına kadar sürdü. NSU terör çete kurucuları Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt, yedi yıl içinde sekizi Türkiye kökenli, biri Yunan ve bir de polis memuru olmak üzere 10 kişiyi katlettiler. 

Anma etkinlikleri kapsamında 5 Eylül Cumartesi Gemeinschaftshaus Nürnberg Langwasser’de toplanan kitle, olay yeri olan Legnitzer Strasse‘ye kadar yürüdü.

Anmaya Enver Şimşek’in oğlu Abdulkerim Şimşek(33) ile Seda Başar-Yıldız (Avukat), Kutlu Yurtseven (Her yer Keupstrasse İnisiyatifi) ve Birgit Mair’in (NSU-Mağdurları ve Aydınlatma İnisiyatifi) konuşmacı olarak katıldı.

Babası öldüğünde 13 yaşında olan oğlu, olay yerinde yaptığı konuşmada “11 yıl boyuncu biz şüpheli olarak görüldük, takip edildik, dinlendik ve sorgulandık. Hani tamamen olay aydınlatılacaktı. Bu devlete güvenimiz kalmadı” dedi.

Şimşek “Polis uzun yıllar babamın uyuşturucu satıcısı olduğunu düşündü ve bizi takibe aldı. Korkuyla büyüdüm. Babama çok ihtiyaç duyduğum anlar oldu. Bu nefret nereden geliyor. Babam sadece çiçek satmak istiyordu. Beş yıl süren NSU davası da benim için hayal kırıklığı oldu. Cinayetlerin tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkarılacağı sözü verilmişti. Hani olaylar tamamen aydınlatılacaktı. Bizim bu devlete artık güvenimiz kalmadı” dedi.

Anmayı düzenleyen inisiyatif sözcülerinden Stephan Doll ise NSU’dan sonra da ırkçı terör saldırıların devam ettiğini hatırlatarak “Gerçekte ırkçı cinayetler devam etti. Halle’de ve Hanau’da ırkçı cinayetler işlendiği gibi Kassel Bölge Valisi de ırkçı cinayete kurban gitti. Artık yapılması gereken ırkçı örgütlenmeyi yok etmektir” dedi.

ANMA TÖRENİ 9 EYLÜL DE DEVAM EDECEK

Öte yandan 9 Eylül 2020’de saat 17:00’de Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König ve TC. Nürnberg başkonsolosu Serdar Deniz eşliğinde Legnitzer Strasse’de anma etkinliği düzenlenecek. Saat 16:45’de Dokuzentrum önünden otobüsler ile anma yerine gidilebilecek.

Aynı gün saat 18:30’da ise Dokuzentrum’da “İzler-NSU kurbanları” isimli belgesel film gösterilecek. Film gösterisi sonrasında Ina Krauss (BR Televizyonu), Aysun Bademsoy (filmin yapımcısı) Abdülkerim Şimşe’in (Enver Şimşek’in oğlu) katılımıyla NSU saldırıları ve yükselen aşırı sağ tehlikesinin değerlendirileceği bir söyleşi düzenlenecek.

NSU TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN KATLEDİLENLER

Enver Şimşek (9 Eylül 2000, Nürnberg), Abdurrahim Özüdoğru (13 Haziran 2001, Nürnberg), Süleyman Taşköprü (27 Haziran 2001, Hamburg), Habil Kılıç (29 Ağustos 2001, Münih), Mehmet Turgut (25 Şubat 2004, Rostock), İsmail Yaşar (9 Haziran 2005, Nürnberg), Theodoros Boulgarides (15 Haziran 2005, Münih), Mehmet Kubaşık (4 Nisan 2006, Dortmund), Halit Yozgat (6 Nisan 2006, Kassel ve Michele Kiesewetter (25 Nisan 2007, Heilbronn.)