Avusturya’da Astrazeneca aşısı yapılan bir hemşirenin 10 gün sonra hayatını kaybetmesi üzerine, bu aşının durdurulduğu bildirildi.

Almanya’da aşı uygulamalarını kontrol eden Paul-Ehrlich Enstitüsü’nün (PEI) 4 Mart tarihine kadar açıkladığı verilere göre, toplam 6 milyona yakın insana korona aşısı yapıldı. 5 milyon 400 bin kişi ile en fazla yapılan aşı Biontech/Pfizer. Çoğunluğu sağlık çalışanı olmak üzere yaklaşık 370 bin kişiye de Astrazeneca aşısı vuruldu. Üçüncü sırada ise 169 bin uygulama ile Moderna aşısı geliyor. Aşılama kampanyasının yavaş ilerlemesinin nedenlerinden biri olarak ölüme kadar varabilen yan etkenler olduğu belirtiliyor. Enstitüsü ayrıca adına ‘Covid Kolu’ adı verilen ve hangi aşı olursa olsun, aşı yapılan kolda sorunlara yol açan yeni bir sendrom ortaya çıktığını duyurdu.

EN AZ YAN ETKİ BIONTECH/PFIZER
Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre Almanya’da uygulanan 3 korona aşısından en az yan etkisi olanın Biontech/Pfizer aşısı olduğu ortaya çıktı. Daha çok sağlık çalışanları için öngörülen Astrazeneca aşısının ortaya çıkardığı yan etkilerin ise yaklaşık 4 kat daha fazla olduğu belirtildi. Şimdiye kadar kendilerine 12 bin civarında yan etki vakası geldiğini açıklayan PEI, bunların yüzde 18’inin ağır seyreden yan etkiler olduğuna dikkat çekti.

EN FAZLA ASTRAZENECA’DA
Almanya’da yapılan 3 farklı aşıdan ise Biontech aşısında daha çok baş ağrısı görülürken, Moderna’da aşı yapılan bölgede sorunlar, Astrazeneca aşısında ise ağır seyreden grip benzeri belirtiler yaşandığı dile getirildi. Ayrıca ateş, sıtma, yorgunluk, kas ve kemik ağrıları gibi yan etkilerin çoğunlukta olduğu kaydedildi. Aşılar arasında yapılan karşılaştırmada ise en fazla yan etkinin Astrazeneca aşısında olduğu, Biontech aşısında her bin kişide 1.6 oranında yan etki sorunu yaşanırken, bu oranın Astrazeneca’da 7.6 oranında olduğu belirtildi. Moderna aşısısın yarattığı yan etkilerin ise her bin kişide 2.6 olduğu kaydedildi.

Ahmet Şık: 'Hatay halkından partim adına özür diliyorum' Ahmet Şık: 'Hatay halkından partim adına özür diliyorum'